Companii responsabile față de mediu și oameni

Alimentele cu cel mai mare impact asupra mediului. Carnea de vită și ciocolata neagră, în topul clasamentului (Infografic)

Sectorul alimentar și cel agricol au un impact semnificativ asupra planetei noastre, în special în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, consumul de apă și utilizarea terenurilor.

Publicația Visual Capitalist a realizat și publicat un infografic, folosind date de la Poore și Nemecek și Our World in Data, care redă vizual modul în care diferite produse alimentare contribuie la impactul asupra mediului, în funcție de emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și de consumul de apă.

Pe baza măsurătorilor de dioxid de carbon echivalent (CO2e), carnea de vită se află pe primul loc ca aliment cu cea mai mare amprentă de carbon, cu 99 de kilograme de CO2e emise pe kilogram de produs final din carne.

Producția de carne de vită este extrem de intensivă, necesitând resurse importante de teren, apă și energie. De asemenea, vacile produc metan în timpul procesului de digestie, un gaz care are un potențial de încălzire de 27-30 de ori mai mare decât cel al CO2 pe o perioadă de 100 de ani.

După carnea de vită, la o distanță considerabilă, se află ciocolata neagră. Cele mai multe dintre emisiile de ciocolată neagră provin din modificări ale utilizării terenurilor – cum ar fi defrișările – care modifică echilibrul emisiilor de GES și reduc capacitatea Pământului de a absorbi CO2.

În general, datele arată că produsele de origine animală sunt mai mari generatoare de emisii decât alimentele pe bază de plante.

Utilizarea apei în producția de alimente

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) afirmă că peste două treimi din consumul de apă dulce din lume este atribuit producției de alimente.

Dintre primele 10 alimente din lume cu cel mai mare consum de apă, 70% sunt de origine animală, ceea ce evidențiază faptul că produsele de origine animală pe lângă că emit mai mult carbon, utilizează și mai multă apă decât produsele vegetale.

Alegeri alimentare mai durabile

Consumul de alimente de proveniență locală este adesea prezentat ca o soluție pentru reducerea impactului nostru ecologic, ceea ce a dus la creșterea popularității unor concepte precum „Dieta celor 100 de mile” (consumul de alimente cultivate sau produse pe o rază de cel mult 100 de mile de casă).

Cu toate acestea, o analiză realizată de Our World in Data ne arată că ceea ce mâncăm contează mai mult în reducerea amprentei ecologice decât proveniența alimentelor noastre.

Mai exact, datele evidențiază faptul că transportul reprezintă doar 5% din emisiile globale asociate producției de alimente, iar pe de altă parte, schimbarea utilizării terenurilor și activitățile agricole au un impact semnificativ asupra mediului.

Share this article
Prev Post

Orașe inteligente – Soluții tangibile, însă fragmentarea pune sub semnul întrebării adoptarea lor pe scară mai largă (Raport ECA)

Next Post

E.ON și Delgaz Grid lansează o nouă campanie de informare privind riscurile de incendiu, destinată vârstnicilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next