Companii responsabile față de mediu și oameni

Amânarea legislației UE privind defrișările va provoca pierderi financiare companiilor care s-au conformat noilor reguli

Companiile care au plătit pentru a se aproviziona cu produse agricole care respectă legislația Uniunii Europene împotriva despăduririlor vor pierde dacă UE decide să amâne punerea în aplicare a legislației cu un an, au declarat grupurile industriale și comercianții, citate de Reuters.

Conform Comisiei Europene, despădurirea este a doua cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră care cauzează schimbările climatice, după arderea combustibililor fosili, iar UE și-a propus să interzică importul de mărfuri de la furnizorii care nu pot dovedi că produsele lor nu au legătură cu despăduririle.

Regulamentul UE privind defrișările (EUDR) ar afecta importurile de cacao, cafea, bovine, soia, palmier de ulei, lemn, cauciuc și produse conexe precum ciocolata și pielea.

Regulamentul trebuia să intre în vigoare la 30 decembrie, dar săptămâna trecută Comisia Europeană a propus o amânare de 12 luni, sub presiunea industriilor și a guvernelor care au afirmat că acesta ar provoca perturbări în lanțul de aprovizionare, ar exclude de pe piața UE micii fermieri și ar crește costul produselor alimentare de bază, deoarece mulți fermieri și furnizori nu sunt pregătiți să se conformeze.


Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, a declarat că membrii săi – printre care se numără giganți comerciali precum Cargill și procesatori de alimente precum AAK vor suferi pierderi din cauza amânării legislației, și asta din cauza plăților făcute pentru asigurarea de materii prime care respectă legea.

Procesatorii de cacao și producătorii de ciocolată se confruntă cu același scenariu.

EUDR va impune importatorilor să demonstreze că produsele lor nu au fost cultivate pe terenuri despădurite oriunde în lume, în caz contrar fiind pasibili de amenzi de până la 20% din cifra de afaceri.

Legea obligă companiile să cartografieze și să urmărească lanțurile lor de aprovizionare până la parcela unde au fost cultivate materiile prime.

Criticii au afirmat că măsura este prea complexă, deoarece lanțurile de aprovizionare implică milioane de ferme și mai mulți intermediari ale căror date sunt adesea dificil de obținut sau de verificat.

Propunerea de amânare a Comisiei trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de statele membre. Comisia a declarat că votul va avea loc probabil în noiembrie sau decembrie cel târziu.

Sursa foto: Parlamentul European

Share this article
Prev Post

Global Vision lansează o platformă ESG bazată pe inteligența artificială

Next Post

EFdeN lansează „SustenAbilitate 2.0”, primul curs opțional de sustenabilitate aplicată pentru liceeni, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next