Companii responsabile față de mediu și oameni

Global Waste Index 2022: Clasamentul celor mai mari poluatori cu deșeuri din lume

Sensoneo, lider global în furnizarea de soluții inteligente de gestionare a deșeurilor, a publicat o nouă ediție a studiului Global Waste Index, care analizează eficiența gestionării deșeurilor în 38 de state membre ale OCDE și are ca rezultat un clasament al celor mai mari poluatori de deșeuri din lume.

Turcia apare în mod repetat ca fiind cea mai mare țară producătoare de deșeuri din lume. În timp ce reciclarea nu făcea încă parte din gestionarea deșeurilor în Turcia în 2019, trei ani mai târziu țara a reciclat 47 de kilograme de deșeuri pe cap de locuitor. Cu toate acestea, eforturile binevenite nu pot băga sub preș volumul mare de deșeuri care sunt eliminate ilegal. 176 de kilograme de deșeuri pe cap de locuitor sunt eliminate în mod necontrolat în Turcia.

Cea mai mare cantitate de deșeuri private este generată în Statele Unite. În prezent, fiecare cetățean american produce 811 kg de deșeuri, iar aproximativ jumătate din acestea ajung la groapa de gunoi. Între timp, doar 95 kg din acestea sunt incinerate. Cetățenii americani produc astăzi cu două kilograme mai multe deșeuri decât în 2019.

În Marea Britanie, cantitatea de deșeuri pe cap de locuitor a scăzut cu cinci kilograme în aceeași perioadă, 2019 – 2022. Acest lucru se datorează faptului că produce mai puține deșeuri (468 kg pe cap de locuitor în 2019, față de 463 kg pe cap de locuitor în 2022). De asemenea, mai puține deșeuri ajung în depozitele de deșeuri. În 2019, 109 kg de deșeuri pe cap de locuitor din Regatul Unit au fost trimise la gropile de gunoi, iar în 2022 această cifră s-a redus la 69 kg pe cap de locuitor. Între timp, mai multe deșeuri sunt incinerate – 190 kg de deșeuri pe cap de locuitor au fost arse în 2022, față de 152 kg în 2019.

Din punct de vedere ecologic, incinerarea deșeurilor este preferabilă depozitării la groapa de gunoi. Doar 17 dintre cele 38 de țări cuprinse în raport incinerează mai mult decât depozitează. Acestea sunt Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Japonia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Slovenia, Coreea de Sud, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

Alte constatări:

  • Columbia produce cele mai puține deșeuri municipale, cu 243 kg pe cap de locuitor;
  • Gestionarea deșeurilor în Islanda s-a înrăutățit cel mai mult de la ultima ediție a Indexului global al deșeurilor. Potrivit datelor, producția de deșeuri în Islanda a crescut cu 7% din 2019 și se reciclează cu 68% mai puține deșeuri;
  • Elveția este singura țară care nu trimite niciun deșeu la groapa de gunoi. Elvețienii produc 706 kg de deșeuri pe cap de locuitor, din care 333 kg sunt incinerate și 210 kg sunt reciclate.

Raportul atrage, de asemenea, atenția asupra faptului că ratele ridicate de reciclare a deșeurilor de plastic ar putea fi înșelătoare.

Multe țări, se spune în raport, se laudă cu gestionarea progresivă a deșeurilor și cu ratele ridicate de reciclare. Suedia, Coreea de Sud și Germania se numără printre acestea, iar Germania este adesea celebrată ca fiind un campion mondial al reciclării.

Ratele ridicate de reciclare a deșeurilor din plastic sunt comunicate luând în calcul cantitatea de deșeuri care ajunge la instalațiile de reciclare, dar nu totul este de fapt reciclat, iar în final doar o parte din deșeuri este reutilizată. Ceea ce rămâne este incinerat.

Organizațiile de mediu, precum Prietenii Pământului Germania, estimează că mai puțin de 16% din deșeurile reciclabile destinate reciclării în Germania pot fi efectiv reutilizate. Cea mai mare problemă este provocată de amestecul de materiale reciclabile din articole. Dacă acestea nu sunt colectate separat de la început, există o mare probabilitate ca acestea să fie înregistrate la instalația de reciclare, dar să ajungă totuși să fie incinerate.

Accesează Global Waste Index ediția 2022

Foto: Sensoneo

Share this article
Prev Post

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Suntem parte din fibra economică și socială a României

Next Post

Studiu Reveal Marketing Research și România Eficientă: 7 din 10 români vor să reducă risipa de energie pentru a-și optimiza costurile la utilități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next