Stefano Boeri, arhitectul italian care a a stârnit imaginația lumii cu prima sa pădure verticală din Milano, în urmă cu un deceniu, a primit premiul Fundației Europene pentru Plămâni (ELF) pentru angajamentul său în vederea îmbunătățirii calității aerului în mediul urban.
Bosco Verticale, o pereche de turnuri rezidențiale situate în inima cartierului Porta Nuova din Milano care găzduiesc peste 21.000 de arbori, arbuști și plante perene, a inspirat o nouă generație de proiecte de reîmpădurire urbană, din Italia până în Franța, din Elveția până în Albania, Cairo și Dubai.
„Pădurea verticală Wonderwoods” din orașul olandez Utrecht este cel mai recent proiect al firmei Stefano Boeri Architetti, relatează Euronews.
Proiectul Wonderwoods este format din două turnuri, înalte de 105 și 70 de metri, care vor găzdui locuințe și birouri. Turnul cel mai înalt (Turnul A) este cel care va deveni o pădure verticală, formată din 300 de arbori și 10.000 de plante.
Acest ecosistem urban este capabil să producă aproximativ 41 de tone de oxigen în fiecare an, estimează arhitecții, captând în același timp dioxid de carbon și particule fine de praf.
Pe lângă faptul că purifică aerul, pădurea verticală atenuează poluarea fonică a orașului, iar în timpul verii, umbra frunzișului reduce efectul de insulă de căldură – scăzând temperatura la nivelul fațadelor și în interiorul clădirii.
Acest lucru are un impact semnificativ asupra microclimatului local și asupra bunăstării rezidenților, mai ales că riscul de valuri de căldură crește din cauza schimbărilor climatice. Oamenii vor simți și beneficiile economiei de energie, deoarece este nevoie de mai puțin aer condiționat.
Utrecht nu este primul oraș olandez care beneficiază de o pădure verticală. Printre celelalte proiecte realizate de Stefano Boeri Architetti se numără Pădurea verticală Trudo, creată în Eindhoven în 2021, prima din lume care a înverzit locuințe sociale cu chirii reduse și concepute pentru a primi tineri și studenți.
Surse foto: Stefano Boeri Achitetti