Companii responsabile față de mediu și oameni

Asociația Montană Carpați lansează cu sprijinul Lidl proiectul “Plasticul apă nu se face”

Asociația Montană Carpați lansează, în perioada februarie – octombrie 2023, proiectul “Plasticul apă nu se face”, parte din programul “Cu apele curate”, implementat cu sprijinul Lidl România. Inițiativa își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la impactul pe care poluarea cu plastic îl are asupra resurselor de apă și să încurajeze publicul să ia măsuri pentru reducerea poluării apelor.

Scopul proiectului este de a proteja și de a promova resursele de apă curate din România prin educarea publicului, implementarea de proiecte și campanii de conștientizare și implicarea comunităților locale în igienizarea unor râuri din zone montane (afluenții râurilor Olt, Jiu, Ialomița).

“Prin lansarea proiectului “Plasticul apă nu se face”, dorim să atragem atenția asupra faptului că plasticul este o amenințare serioasă pentru calitatea apei și pentru sănătatea mediului înconjurător. Suntem bucuroși să avem sprijinul Lidl România în această campanie și suntem convinși că împreună putem face o diferență semnificativă în ceea ce privește protejarea resurselor de apă curate”, a declarat Oana Blîndu, președintele Asociației Montane Carpați.

Proiectul va avea 3 etape:

În perioada martie – aprilie se va sta de vorbă cu localnicii din zonele de munte pentru a înțelege care sunt motivele din spatele poluării râurilor cu deșeuri și se vor stabili cel puțin două soluții de reducere a poluării (amplasarea mai multor tomberoane, campanii de educație și conștientizare, ridicarea deșeurilor de către firmele de salubrizare într-un ritm suficient de rapid), personalizate pentru fiecare comunitate. Soluțiile vor fi prezentate autorităților, iar Asociația Montană Carpați împreună cu partenerii se vor asigura că cel puțin una este implementată.

În perioada mai – iulie se vor desfășura activități educative pentru localnici și autorități pentru a crește nivelul de conștientizare și responsabilitate (experimente cu diferite tipuri de deșeuri, ateliere de reutilizare a plasticului, seri de filme și documentare despre natură și biodiversitate, creare de materiale educative) și se vor amplasa panouri educaționale personalizate în locurile cu cele mai mari probleme.

În perioada august – septembrie vor fi derulate acțiuni de igienizare cu fiecare comunitate în parte (colectarea deșeurilor din râuri și din zonele aferente).

Pentru râul Olt și afluenții săi, Asociația Montană Carpați va colabora cu Poveștile Carpaților, care vor coordona toate activitățile din zonele Sâmbăta de Sus pentru râul Sâmbăta, Viștea de Sus pentru râul Viștea și Voivodeni pentru râul Breaza. Pentru râul Jiu și afluenții săi va veni în ajutor Asociația pentru Turism Mehedințiul de sub Munte, care vor coordona toate activitățile din zonele Baia de Aramă și Padeș pentru râul Motru și Cerna Sat pentru râul Cerna, iar pentru râul Ialomița și afluenții săi, Asociația Montană Carpați va coordona acțiunile în zonele Moroeni pentru pârâul Ialomicioara și Azuga și Sinaia pentru râul Prahova.

Share this article
Prev Post

Nestlé depune eforturi constante pentru reducerea ambalajelor de plastic și înlocuirea acestora cu alternative sustenabile

Next Post

Cea mai mare bancă de alimente se va deschide în sectorul 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next