Companii responsabile față de mediu și oameni

Au fost anunțați câștigătorii concursului RESPO CITY – Oraşul responsabilității de mediu, organizat de Respo DEEE și Ministerul Mediului

Au fost anunțați cei trei câștigători ai concursului de idei RESPO CITY – Oraşul responsabilității de mediu, organizat de ASOCIAȚIA RESPO DEEE în parteneriat cu Ministerul Mediului din România și în colaborare cu toate Facultățile de Arhitectură din țară.

Din aproape 100 de elevi înscriși la concurs, au fost acordate 3 premii în valoare totală de 8.000 de euro. Premiul de pe locul 1, în valoare de 5.000 de euro a fost obținut de către Denisa Petra Boţ și Emanuel Andrei Cotiară din cadrul Facultății de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. Pe locul 2 s-au clasat Andreea Elena Istrate din cadrul Universității de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, valoarea premiului obținut fiind de 2.000 de euro, iar pe locul 3 s-au clasat Ştefania Burlacu și Sabrina Stoica de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, premiul obținut fiind în valoare de 1.000 de euro.

Tema concursului RESPO CITY a constat în amenajarea unei suprafețe de 600 – 800 mp (într-o zonă, la alegerea participantului și predefinită în regulament), care să includă următoarele: zona verde de recreere – 50% din totalul suprafeței; zona de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) – 25% din totalul suprafeței și zonă de educare și conștientizare – 25% din total suprafață. Siturile care fac obiectul concursului există în mod fizic și sunt localizate în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea si Iași, iar proiectul fiecărui concurent a constat în maximum 3 planșe din care să reiasă viziunea proprie asupra spațiului ales.

”Credem că inițiativa concursului este foarte bună și că orașul viitorului poate deveni realitate. Orașul depinde de noile generații și ne bucurăm că ne-am putut exprima ideile, cum am vedea noi viitorul în România”, au adăugat aceștia.

Collective Nature – Timișoara, Parcul Botanic, proiectul care a obținut locul 1, elaborează ideea de scenă a naturii, o platformă unde aceasta poate să își expună rolul esențial în bunăstarea comunității. Clădirile propuse se contopesc cu elementele naturale într-o simbioză firească. Clădirile de tip modular din elemente prefabricate au fost amplasate pe parcele astfel încât s-au create trasee, terase, spații și locuri care îmbrățisează mediul înconjurător și îl plasează pe utilizator într-un cadru natural inedit, au explicat studenții ideea proiectului.

”Este un lucru extraordinar să țin în mână șase proiecte, șase vise, și sper din tot sufletul ca acestea să se transforme in realitate. Vor avea nevoie de sprijinul autorităților locale, al companiilor care au în administrare acest tip de zone, dar, cel mai important lucru este că studenții s-au implicat atât de mult, în ciuda perioadei de pregătire pentru examene, cu care s-a suprapus. Proiectele sunt combinații foarte bune între responsabilitatea pentru mediu, locul unde se pot colecta deșeurile de echipamente electrice și electronice și locurile unde puteti petrece timpul frumos alături de prieteni și colegi. Îi felicit încă o data! Vă asteptam și la anul cu proiecte care să schimbe fața acestei țări. Implicarea generației voastre poate schimba fața României în ceea ce privește responsabilitatea în gestionarea tuituror tipurilor de deșeuri”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

Juriul de specialitate a fost format din Ștefan Ghenciulescu, redactor șef Zeppelin Magazine și conferențiar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București; Teodora Mețiu, Trainer public speaking și consilier de afaceri europene în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor;  Mihai Drăgan, Director comunicare Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Șerban Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca; Lorena Brează, fondator “The challenge academy” și Cristian Blidariu, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara.

Share this article
Prev Post

Noul program Rabla pentru Electrocasnice se lansează pe 17 iunie, cu un buget total alocat de 100 mil. lei și condiții mai stricte

Next Post

Competiția Seeding The Future Global Food System Challenge oferă premii în valoare totală de 1 milion de dolari proiectelor care contribuie la transformarea sustenabilă a sistemului alimentar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next