Companii responsabile față de mediu și oameni

CEC Bank anunță împrumuturi avantajoase pentru creșterea verde a IMM-urilor și integrarea strategică a sustenabilității în evoluția băncii

CEC Bank a semnat cu Fondul European de Investiții (FEI) un nou acord, de 105 milioane de euro, pentru susținerea IMM-urilor și a companiilor mici cu capitalizare medie pentru creșterea competitivității acestora și trecerea la o economie verde, sustenabilă, în cadrul PNRR – Compartimentul pentru Stat Membru România.

Acordul semnat recent permite CEC Bank să acorde împrumuturi IMM-urilor și companiilor mici cu capitalizare medie, în condiții avantajoase de dobândă, scadențe extinse și cerințe de garanții diminuate.

Plafoanele contractate se ridică la 70 de milioane de euro pentru Competitivitatea IMM-urilor, și la 35 de milioane de euro pentru Sustenabilitate, companiile eligible având posibilitatea de a accesa resurse necesare consolidării și creșterii afacerilor, dar și pentru tranziția la o economie verde, sustenabilă, în linie cu tendințele de dezvoltare la nivel european și internațional.

Angajamentul CEC Bank de Ziua Sustenabilității în România

Începând cu anul acesta, Ziua Sustenabilității, marcată pe 27 octombrie, este recunoscută drept zi națională, motiv pentru care CEC Bank se alătură acestui demers de a promova sustenabilitatea ca o componentă esențială pentru un viitor prosper, definind sustenabilitatea ca siguranța zilei de mâine.

Preocuparea CEC Bank cu privire la finanțarea sustenabilă a devenit din ce în ce mai evidentă în ultimii ani. În septembrie 2021, banca a lansat Creditul Ipotecar Casa Mea Verde, destinat persoanelor fizice, acordat pentru achiziționarea de locuințe care au autorizație de construire începând cu 2021 sau care au un consum energetic sub 162 kw/mp/an, conform Certificatului Energetic.

În 2022, prin intermediul acordului încheiat cu Banca Europeană de Investiții, CEC Bank a acordat credite pentru capital de lucru și credite de investiții cu reduceri de dobândă pentru clienții IMM care activează în domeniul economiei circulare, al recuperării de materiale reciclate, colectare a deșeurilor nepericuloase, în producția de materiale de construcții, producția de ambalaje eco, de panouri fotovoltaice sau care dezvoltă proiecte investiționale ce implică achiziții verzi, precum achiziția de echipamente noi cu consum redus de energie, achiziția de mașini electrice/hybrid, achiziția și montarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, achiziția și montarea de panouri fotovoltaice, reabilitare energetică a spațiilor de producție etc.

În perioada 2022-2023, CEC Bank a finanțat 60 proiecte în cadrul programului ElectricUp, cu o valoare aproximativă de 21,5 milioane de lei.

Potrivit Adinei Călin, Director Produse și Servicii Bancare CEC Bank, în perioada imediat următoare, banca își propune „implementarea taxonomiei UE la nivelul băncii, pentru finanțările acordate, crearea unei strategii de sustenabilitate atât pentru bancă, cât și pentru clienții din portofoliu, respectiv crearea de produse diverse atât pentru clienții persoane fizice, cât și pentru companii, care să includă componenta de sustenabilitate.” 

„CEC Bank a făcut primii pași pentru o raportare non-financiară. La nivelul băncii în ansamblu, dar și al fiecărei echipe din bancă, există deja inițiative în această direcție. De la Programul de Transformare pe care l-am demarat în 2020, ce vizează digitalizarea și simplificarea operațiunilor în bancă, la parteneriate cu supranaționale pentru finanțări de proiecte verzi în zona de companii mari și IMM, de la produse verzi sau sociale care se adresează clienților Retail, la proiecte de educație financiară și antreprenorială, proiecte în zona de HR, proiecte pentru reducerea amprentei de carbon a băncii și a angajaților. Cele mai multe dintre aceste inițiative există deja, unele sunt avansate, altele la început, dar, în mod clar, aceasta este direcția spre care ne îndreptăm și noi, alături de celelalte bănci din România.” a declarat Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank.

„Am ales să promovăm (…) de Ziua Sustenabilității, 2 obiective de dezvoltare durabilă, educația financiară și menținerea forței de muncă în România, întrucât sunt cele cu care rezonăm cel mai mult având în vedere rolul băncii în societate. Pe de o parte, ca bancă responsabilă, avem obligația morală de a ne educa viitorii clienți din punct de vedere al comportamentului financiar, atât pentru bunăstarea lor, cât și pentru un sistem financiar, bancar și economic sănătos. Pe de altă parte, rolul principal al băncii este de a finanța economia. Avem nevoie ca afacerile din România să fie performante și sustenabile, iar asta se poate face doar cu angajați performanți, eficienți și pregătiți. Știm că forța de muncă este una dintre cele mai mari probleme cu care România se confruntă astăzi, o auzim zilnic de la clienții noștri, și avem, din nou, responsabilitatea să susținem crearea de oportunități pentru a reține tinerii în țară.” a mai spus Bogdan Neacșu.

Foto: mariananistor35 – Pixabay

Share this article
Prev Post

Kaufland deschide un nou magazin în București, cu un spațiu verde de 2.200 metri pătrați pe acoperiș

Next Post

Global Engagement Summit pentru tinerii cu proiecte care produc o schimbare necesară în societate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next