Companii responsabile față de mediu și oameni

Căldura extremă ucide sute de persoane, iar milioane de oameni se sufocă în toată lumea la începutul verii (Reuters)

  • Sute de morți în timpul pelerinajului anual la Mecca în Arabia Saudită, iar numărul acestora este în creștere
  • 86 de milioane de persoane se află sub alertă de căldură în SUA
  • New Delhi înregistrează cea mai ridicată temperatură nocturnă
  • Temperaturi de aprox. 40 de grade Celsius în Balcani

Valuri de căldură mortale pârjolesc orașe de pe patru continente, în timp ce emisfera nordică marchează prima zi de vară, semn că schimbările climatice ar putea contribui din nou la înregistrarea unor temperaturi și valuri de căldură record, care ar putea fi mai mari decât cele din vara trecută, cea mai caldă din ultimii 2.000 de ani, scrie Reuters.

Se pare că temperaturile record din ultimele zile au provocat sute, dacă nu mii, de decese în Asia și Europa.

În Arabia Saudită, aproape două milioane de musulmani încheie săptămâna aceasta pelerinajul hajj la Marea Moschee din Mecca. Dar sute de persoane au murit în timpul călătoriei, pe fondul unor temperaturi de peste 51 de grade Celsius, potrivit rapoartelor oficiale.

Surse medicale și de securitate egiptene au declarat joi pentru Reuters că cel puțin 530 de egipteni au murit în timpul pelerinajului – față de 307 raportate până ieri. Alți 40 sunt în continuare dați dispăruți.

Țările din jurul Mediteranei au îndurat, de asemenea, încă o săptămână de temperaturi ridicate care au contribuit la incendii de pădure din Portugalia până în Grecia și de-a lungul coastei nordice a Africii în Algeria, potrivit Observatorului Pământului al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

În Serbia, meteorologii au prognozat temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius în această săptămână, provocate de vânturile dinspre Africa de Nord. Autoritățile sanitare au declarat alertă meteo roșie și au sfătuit oamenii să nu se aventureze în aer liber.

Serviciul de urgență din Belgrad a declarat că medicii săi au intervenit de 109 ori în cursul nopții pentru a trata persoane cu afecțiuni cardiace și cronice.

În Muntenegru, țara vecină, autoritățile sanitare au avertizat, de asemenea, oamenii să se ferească de căldură până după-amiaza târziu.

Europa s-a confruntat în acest an cu un val de turiști morți și dispăruți pe fondul căldurii periculoase. Un american în vârstă de 55 de ani a fost găsit mort pe insula grecească Mathraki, a anunțat luni poliția – al treilea deces de acest fel în rândul turiștilor într-o săptămână.

De asemenea, o zonă întinsă din estul Statelor Unite a încremenit pentru a patra zi consecutivă sub o cupolă de căldură, un fenomen care apare atunci când un sistem puternic de presiune înaltă reține aerul cald deasupra unei regiuni, împiedicând pătrunderea aerului rece și făcând ca temperaturile la sol să rămână ridicate.

Orașul New York a organizat puncte de răcire de urgență în biblioteci, centre de bătrâni și alte facilități. În timp ce școlile din oraș au funcționat normal, o serie de districte din suburbii au trimis elevii acasă mai devreme pentru a evita căldura.

În statul New Mexico, o serie de incendii de vegetație cu deplasare rapidă, favorizate de căldura toridă, au ucis două persoane, au pârjolit peste 23.000 de hectare și au distrus 500 de case, potrivit autorităților.

Aproape 100 de milioane de americani se aflau joi sub avertizări și atenționări de căldură extremă, potrivit Sistemului național integrat de informații privind sănătatea în caz de căldură al guvernului federal.

NUMĂRAREA DECESELOR

Perioada de vară din India durează din martie până în mai, când musonii încep să disloce căldura.

Dar New Delhi a înregistrat miercuri cea mai caldă noapte din ultimii cel puțin 55 de ani, Observatorul Safdarjung din India raportând o temperatură de 35,2 C la ora 1 dimineața.

În mod normal, temperaturile scad noaptea, dar oamenii de știință spun că schimbările climatice determină creșterea temperaturilor nocturne. În multe părți ale lumii, nopțile se încălzesc mai repede decât zilele, potrivit unui studiu realizat în 2020 de Universitatea din Exeter.

Din 14 mai, New Delhi a înregistrat 38 de zile consecutive cu temperaturi de +40 C, potrivit datelor institului național de meteorologie.

Un oficial din cadrul Ministerului indian al Sănătății a declarat miercuri că au existat peste 40.000 de cazuri suspecte de insolație și cel puțin 110 decese confirmate între 1 martie și 18 iunie, când nord-vestul și estul Indiei au înregistrat de două ori mai multe zile de caniculă decât în mod obișnuit, într-una dintre cele mai lungi perioade de acest gen din țară.

Cu toate acestea, obținerea unui bilanț exact al deceselor cauzate de valurile de căldură este dificilă. Majoritatea autorităților sanitare nu atribuie decesele căldurii, ci mai degrabă bolilor exacerbate de temperaturile ridicate, cum ar fi problemele cardiovasculare. Prin urmare, autoritățile subestimează în mod semnificativ numărul deceselor cauzate de căldură.

TEMPERATURI RIDICATE RECORD

Valurile de caniculă au loc pe fondul a 12 luni consecutive care s-au clasat ca fiind cele mai intense înregistrate în comparațiile de la an la an, potrivit serviciului de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene.

Organizația Meteorologică Mondială spune că există 86% șanse ca unul dintre următorii cinci ani să depășească anul 2023 ca cel mai cald înregistrat vreodată.

În timp ce temperaturile globale au crescut în general cu aproape 1,3 C peste nivelurile preindustriale, schimbările climatice alimentează vârfuri de temperatură mai extreme – făcând valurile de căldură mai frecvente, mai intense și mai durabile.

În medie, la nivel global, un val de căldură care ar fi avut loc o dată la 10 ani în climatul preindustrial va avea loc acum de 2,8 ori în 10 ani și va fi cu 1,2 C mai cald, potrivit unei echipe internaționale de oameni de știință din cadrul grupului World Weather Attribution (WWA).

Dacă planeta va atinge o încălzire globală de 2 C, valurile de căldură vor apărea în medie de 5,6 ori în 10 ani și vor fi mai fierbinți cu 2,6 C, potrivit WWA.

Sursa foto: Unsplash

Share this article
Prev Post

PepsiCo a investit 2,1 milioane de dolari în instalarea a peste 3.000 de panouri fotovoltaice (Raport ESG)

Next Post

CE a lansat Academia solară pentru calificarea lucrătorilor din lanțul valoric al energiei solare fotovoltaice din UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next