Pentru al doilea an consecutiv, Carrefour România și Fundația WorldSkills România implementează proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, o inițiativă ce urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu (CDL) privind reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil. Prin acest parteneriat se dorește dezvoltarea unei noi generații de profesioniști în domeniul gastronomiei sustenabile, prin curriculumul predat la clasă după standardele internaționale din domeniu și în acord cu principiile sustenabilității. Noua disciplină îmbină noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.
„Din punctul meu de vedere este perfect normal să aducem împreună mediul educațional și mediul privat, așa cum este normal să vedem implicarea și contribuția partenerilor sociali în modernizarea învățământului profesional și tehnic. CDL-ul prin definiție presupune o colaborare foarte strânsă între unitățile de învățământ și reprezentanții pieței muncii, iar exemplele colegilor și partenerilor noștri sunt un punct foarte bun de pornire în resetarea conceptului de CDL-ului în contextul generalizării învățământului dual”, a declarat Bogdan CRISTESCU, Secretar de Stat Ministerul Educației, în cadrul unei întâlniri online dintre CNDIPT și WorldSkills România adresată inspectorilor de discipline tehnice din toată țara.
Până în acest moment proiectul a fost implementat în peste 28 de școli și licee cu profil tehnic și profesional cu participarea unui număr de peste 1.100 de elevi și 30 de profesori. Cadrele didactice și elevii din cadrul proiectului vor beneficia de un program intensiv de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile. Elevii pasionați și cu rezultate remarcabile vor putea reprezenta România la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon din septembrie 2024.
„Suntem mândri să continuăm această inițiativă alături de Fundația WorldSkills România, consolidând, astfel, legătura dintre mediul educațional și cel privat. Prin promovarea acestei noi discipline de studiu – gastronomia sustenabilă – ne arătăm angajamentul pe termen lung pentru reducerea risipei alimentare, implementarea unor practici de gătit mai responsabile și formarea unei noi generații de profesioniști inspirați să îmbine gustul și calitatea alimentelor cu atenția acordată mediului înconjurător”, a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.
„Proiectul a fost foarte bine primit de profesorii de specialitate din cele 28 de licee care fac parte din rețea în acest an școlar. Ne bucurăm că beneficiem în continuare de susținerea Carrefour România și că putem lărgi rețeaua de licee partenere și de profesori de specialitate care implementează la clasă CDL-ul de Educație pentru Gastronomie Sustenabilă. Toți vor beneficia în mod gratuit de formularul de avizare a CDL-ului, suport de curs pentru implementarea la clasă, acces la sesiunile de mentorat și schimb de bune practici, precum și la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă”, a declarat Victor Dumitrache, Director de programe, Fundația WorldSkills România.
Profesorii care doresc să implementeze la clasă CDL-ul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă în anul școlar 2024-2025 se pot înscrie în program până pe 30 aprilie, aici:
Elevii pasionați de acest domeniu vor participa la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă ce va avea loc la Timișoara în 26 Aprilie, etapă de concurs organizată în parteneriat cu Asociația Gide, Casa Calfelor Kolping çi Colegiul Tehnic E. Ungureanu din Timișoara, unde școlile partenere vor concura la nivel de olimpiadă de gastronomie prin probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile.
Din juriu fac parte experți și profesioniști care vor alege cei mai buni concurenți. Rolul competiției este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională, de a sublinia importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.