Companii responsabile față de mediu și oameni

CE propune în premieră măsuri de reducere a poluării cu microplastice provocate de peletele de plastic

Comisia Europeană a propus astăzi, în premieră, măsuri de prevenire a poluării cu microplastice cauzate de eliberarea neintenționată de pelete de plastic.

Peletele din plastic sunt materia primă utilizată pentru producerea tuturor materialelor plastice, denumite și pepiniere, penițe și pelete de rășină. Majoritatea granulelor sunt microplastice (până la 5 mm), în timp ce o mică parte ar putea fi ușor mai mare.

În timpul fabricării sau al altor procese din lanțul de aprovizionare (de exemplu, în timpul transportului), o fracțiune din aceste pelete poate fi deversată sau pierdută în mediu. Odată ajunse în mediu, aceste particule mici de plastic nu se biodegradează și nu pot fi îndepărtate.

Eliberarea lor continuă contribuie la poluarea permanentă a ecosistemelor și a lanțurilor noastre alimentare. Expunerea la microplastice în studiile de laborator a fost legată de o serie de efecte negative (eco) toxice și fizice asupra organismelor vii. De asemenea, este probabil ca microplasticele să fie toxice pentru oameni.

În prezent, între 52 și 184 de mii de tone de pelete sunt eliberate în mediu în fiecare an din cauza manipulării necorespunzătoare de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

Propunerea de astăzi urmărește să garanteze că toți operatorii care manipulează pelete în UE iau măsurile de precauție necesare. Se preconizează că acest lucru va reduce eliberarea de pelete cu până la 74%, conducând la ecosisteme mai curate, contribuind la râuri și oceane fără plastic și reducând riscurile potențiale pentru sănătatea umană. Măsurile comune la nivelul UE vor contribui, de asemenea, la asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru operatori.

Combaterea pierderilor de pelete care pot fi prevenite

Peletele din plastic sunt una dintre cele mai mari surse de poluare neintenționată cu microplastice. Comisia propune astăzi ca operatorii să acționeze în următoarea ordine de prioritate: prevenirea pentru evitarea scurgerilor de pelete; izolarea granulelor deversate, pentru a se asigura că acestea nu poluează mediul; și, ca opțiune finală, curățarea după un eveniment de scurgere sau pierdere.

Propunerea de astăzi include:

  • Cele mai bune practici de manipulare pentru operatori: în funcție de dimensiunea instalației sau a activității de transport, operatorii vor trebui să respecte anumite bune practici de manipulare. Acestea au fost deja puse în aplicare de pionieri.
  • Certificare obligatorie și declarații pe propria răspundere: Pentru a sprijini autoritățile naționale competente în verificarea conformității, operatorii mai mari ar trebui să obțină un certificat eliberat de o parte terță independentă, în timp ce întreprinderile mai mici ar trebui să facă declarații de conformitate pe propria răspundere.
  • O metodologie armonizată de estimare a pierderilor: pentru a ajuta operatorii să își monitorizeze pierderile și să remedieze unele dintre lacunele rămase în materie de date, organismele de standardizare vor elabora o metodologie armonizată. De asemenea, ar trebui să sporească responsabilitatea prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul diferitelor practici asupra mediului și a sănătății umane. 
  • Cerințe mai puțin stricte pentru IMM-uri: întrucât lanțul de aprovizionare cu pelete are o pondere mare de IMM-uri, se vor aplica cerințe mai puțin stricte, în special microîntreprinderilor și micilor operatori.

Propunerea Comisiei de regulament privind prevenirea pierderilor de pelete va fi discutată acum de Parlamentul European și de Consiliu. Toți operatorii economici, atât din UE, cât și din afara UE, vor trebui să respecte cerințele prevăzute în prezentul regulament în termen de 18 luni de la intrarea sa în vigoare.

Share this article
Prev Post

S-a lansat o nouă ediție a Competiției naționale EDB StartUP, pentru elevii care vor să eficientizeze traficul urban cu ajutorul tehnologiei

Next Post

Clienții Nespresso din UK vor putea returna gratuit capsulele de cafea folosite, pentru reciclare, prin intermediul Poștei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next