Companii responsabile față de mediu și oameni

CE propune noi norme pentru îmbunătățirea vieții animalelor și reacționează pozitiv la inițiativa cetățenească „O Europă fără produse din blană”

Comisia Europeană a propus astăzi cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor, care va îmbunătăți viața celor 1,6 miliarde de animale transportate în și din UE în fiecare an.

Comisia propune, de asemenea, pentru prima dată, noi norme privind bunăstarea și trasabilitatea câinilor și pisicilor care sunt crescute, ținute și comercializate ca animale de companie, în scopuri economice, în unitățile de reproducție, în magazinele de animale de companie, precum și în adăposturi.

Trasabilitatea câinilor și pisicilor va fi, de asemenea, consolidată prin identificarea și înregistrarea obligatorie în bazele de date naționale pentru a combate traficul ilegal și a controla mai bine condițiile de bunăstare a animalelor în unități.

Propunerea de astăzi se axează pe domenii cheie vitale asigurării bunăstării animalelor în timpul transportului:

  • durata călătoriilor va fi redusă, iar în timpul călătoriilor de lungă durată, animalele trebuie descărcate pentru anumite perioade de odihnă, hrănire și adăpare. Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificării și animalelor vulnerabile, cum ar fi vițeii neînțărcați și animalele gestante;
  • limitele pentru asigurarea unui spațiu minim pentru diferitele animale vor fi mărite și adaptate la fiecare specie;
  • transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiții stricte, incluzând transportarea exclusiv pe timp de noapte, în cazul în care temperaturile depășesc 30°C. În plus, atunci când temperaturile sunt sub 0°C, vehiculele rutiere trebuie să fie acoperite, iar circulația aerului în compartimentul pentru animale trebuie controlată, pentru a proteja animalele de expunerea la vânt în timpul călătoriei. În cazul în care temperaturile scad sub -5°C, împreună cu măsurile menționate anterior, durata călătoriei nu trebuie să depășească 9 ore;
  • normele privind exportul de animale vii din Uniune vor fi înăsprite, inclusiv controale mai bune în țările terțe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele din UE;
  • vor fi utilizate la maximum instrumentele digitale pentru a facilita aplicarea normelor de transport (de exemplu, localizarea în timp real a vehiculelor, baza de date centrală).

Bunăstare sporită pentru câini și pisici

Aproximativ 44% din gospodăriile din UE au un animal de companie. Comerțul cu câini și pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1,3 miliarde EUR. Cu toate acestea, standardele de bunăstare a animalelor pentru creșterea profesională, deținerea și vânzarea câinilor și pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Există, de asemenea, numeroase dovezi privind practicile și abuzurile care nu corespund standardelor.

În plus, comerțul ilegal cu câini și pisici a crescut puternic, accelerat de creșterea pieței online, care reprezintă în prezent 60% din totalul vânzărilor de câini și pisici în UE. Un nou raport publicat astăzi denunță amploarea comerțului ilegal cu câini și pisici, precum și lacunele actuale care permit acest lucru.

Propunerea de astăzi nu prezintă noi reglementări pentru cetățeni și proprietarii de animale de companie. Ea stabilește norme uniforme ale UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor care sunt crescuți sau ținuți în unități de reproducție, în magazine de animale de companie, precum și în adăposturi:

  • pentru prima dată, se vor aplica standarde minime în ceea ce privește creșterea, adăpostirea, îngrijirea și tratarea acestor animale în întreaga UE;
  • cerințele stricte în materie de trasabilitate, împreună cu controale automatizate pentru vânzările online, vor ajuta autoritățile să controleze creșterea și comercializarea câinilor și pisicilor, și vor permite cumpărătorilor, să verifice dacă identificarea și înregistrarea acestora sunt corecte;
  • statele membre vor trebui să ofere instruire responsabililor cu manipularea animalelor, iar orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanța deținerii responsabile a animalului;
  • importurile de câini și pisici vor trebui să respecte standarde echivalente de bunăstare.

Răspuns la inițiativa cetățenească europeană „O Europă fără produse din blană”

De asemenea, Comisia a reacționat pozitiv la inițiativa cetățenească europeană „O Europă fără produse din blană” – care invită Comisia să ia măsuri pentru a interzice: (i) deținerea și uciderea animalelor în scopul unic sau principal al producției de blană și (ii) introducerea pe piața UE a blănurilor de animale de crescătorie și a produselor care conțin astfel de blănuri. De asemenea, inițiativa ridică probleme importante în ceea ce privește protecția sănătății umane, animale și a mediului. Comisia va evalua propunerile urmând abordarea sa de tip „O singură sănătate”, care are ca principiu de bază recunoașterea faptului că sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului sunt legate în mod indisolubil.

Comisia a însărcinat EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să furnizeze un aviz științific privind bunăstarea animalelor crescute pentru blană. Pe baza acestei contribuții științifice și a unei evaluări a impactului economic și social, Comisia își va comunica opiniile cu privire la cele mai adecvate măsuri.

Etapele următoare

Propunerile Comisiei urmează să fie transmise Parlamentului European și Consiliului. În ceea ce privește inițiativa cetățenească europeană, EFSA își va începe evaluarea științifică pe baza solicitării Comisiei și își va prezenta avizul științific în martie 2025.

De asemenea, Comisia își va continua lucrările pregătitoare cu privire la alte propuneri privind bunăstarea animalelor, după cum a anunțat în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator” – Agenda Pactului verde european pentru o agricultură și o producție alimentară durabile.

Sursa foto: CE

Share this article
Prev Post

Farmec a colectat separat 230 de mii de ambalaje în campania „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine”

Next Post

S-a lansat Barometrul României Responsabile. Atitudinea românilor față de propria viață, mediu și comunitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next