Companii responsabile față de mediu și oameni

Ce se întâmplă cu dioxidul de carbon captat de companiile petroliere? Mare parte e folosit în practica controversată a „recuperării îmbunătățite a petrolului”

În fiecare an, companiile din Statele Unite captează aproximativ 18 milioane de tone de dioxid de carbon de la instalațiile de prelucrare a gazelor naturale, rafinăriile de petrol și centralele electrice. Atâta timp cât acest CO2 – echivalentul a aproximativ 4 milioane de mașini care circulă pe șosea timp de un an – este îngropat undeva la mare adâncime, nu poate contribui la încălzirea globală.

Asta ar trebui să se întâmple, dar, în prezent, cea mai mare parte a CO2 captat în urma proceselor industriale nu se întoarce în pământ. În schimb, 60% din el este folosit pentru a extrage mai mult petrol, într-un proces controversat cunoscut sub numele de „recuperare îmbunătățită a petrolului”, scrie Washington Post.

Timp de peste un deceniu, guvernul american a finanțat în liniște captarea CO2 – care este în cele din urmă folosit pentru a extrage mai mult petrol. Unii experți și cercetători susțin că impactul asupra climei este fără îndoială pozitiv: petrolul va fi oricum extras, iar procesul poate ajuta companiile să învețe cum să capteze CO2 mai eficient. Alții spun însă că guvernul nu ar trebui să ajute companiile să susțină extragerea de combustibili fosili.

Companiile nu au avut însă posibilitatea de a câștiga prea mulți bani din îngroparea dioxidului de carbon în subteran. Statele Unite au oferit o facilitatea fiscală pentru CO2 stocat permanent, dar aceasta era de numai 20 de dolari pe tonă. Experții spun că nu a fost un stimulent suficient pentru ca societățile să își asume costurile de îngropare a CO2 la mare adâncime, în locuri precum acviferele saline – zone de rocă poroasă umplute cu apă sărată.

Astfel, multe companii petroliere și de gaze au folosit CO2 capturat pentru un proces care exista deja: recuperarea îmbunătățită a petrolului – Enhanced Oil Recovery (EOR), adică procesul de injectare a dioxidului de carbon sau a altor fluide într-un puț de petrol matur pentru a extrage mai mult petrol decât ar fi posibil în mod normal. Această metodă reprezintă aproximativ 4% din producția de petrol din SUA.

Cea mai mare parte a CO2 pe care companiile îl folosesc acum pentru recuperarea îmbunătățită a petrolului provine din surse geologice, de unde îl extrag înainte de a-l injecta în puțuri. Unii experți subliniază acest lucru pentru a argumenta că recuperarea îmbunătățită a petrolului ar avea loc oricum, indiferent dacă CO2 captat este disponibil sau nu.

Benjamin Longstreth, directorul global pentru captarea carbonului din cadrul Clean Air Task Force, spune că, atâta timp cât CO2 captat nu generează o producție suplimentară de petrol, utilizarea CO2 captat nu influențează prea mult clima. „În ambele cazuri, se produce aceeași cantitate de [recuperare îmbunătățită a petrolului]”, a spus el. „Și aceeași cantitate de CO2 se ajunge în Pământ”.

Dar alte grupuri de mediu susțin că guvernul nu ar trebui să finanțeze acest tip de recuperare a petrolului. În cadrul proiectului de lege privind clima semnat de președintele Biden, Congresul a actualizat pragul fiscal cunoscut sub numele de 45Q, iar în prezent companiile pot primi până la 60 de dolari și chiar mai mult pe tona de CO2 captată și utilizată pentru recuperarea îmbunătățită a petrolului.

„Congresul nu ar fi trebuit să creeze – și mai târziu să crească valoarea – o nouă subvenție pentru industria petrolieră și a gazelor naturale sub pretextul atenuării emisiilor climatice”, a declarat Josh Axelrod, de la Natural Resources Defense Council.

Guvernul oferă și mai mulți bani companiilor care extrag CO2 direct din atmosferă – mai degrabă decât dintr-o centrală electrică sau de la o instalație de prelucrare a gazelor naturale – și îl folosesc apoi pentru recuperarea îmbunătățită a petrolului. Companiile care extrag CO2 din aer primesc până la 130 de dolari dacă acest CO2 se transformă în mai mult petrol sau până la 180 de dolari dacă este depozitat permanent. Este mai greu și mai scump să extragi CO2 din aer decât dintr-o sursă directă, deoarece acesta este mai puțin concentrat în atmosferă.

Erin Burns, directoarea executivă a Carbon180, un grup de susținere a tehnologiilor pentru eliminarea carbonului din atmosferă, spune că guvernul nu ar trebui să direcționeze banii contribuabililor pentru a promova producția de petrol.

Burns și alții consideră că este ciudat că guvernul SUA – care a promis să ajungă la emisii nete de carbon zero până în 2050 – stimulează producția de petrol. Cea mai mare instalație de captare a carbonului din țară este deținută de ExxonMobil și are capacitatea de a capta 7 milioane de tone de CO2 pe an. Cea mai mare parte a dioxidului de carbon este vândută pentru recuperarea îmbunătățită a petrolului.

Activiștii denunță adesea captarea și stocarea carbonului ca fiind o „soluție falsă” – pur și simplu o modalitate pentru companiile de petrol și gaze de a continua să funcționeze și să facă bani.

Dar Agenția Internațională pentru Energie și alte grupuri sunt de părere că această soluție tehnologică este parțial necesară pentru a atinge obiectivele climatice. Doar că, poate, nu pentru a fora după mai mult petrol.

„Ar trebui să ne folosim banii publici și facilitățile fiscale pentru a stimula cu adevărat o tranziție reală spre o energie curată”, a declarat Lorne Stockman, co-director de cercetare al grupului de advocacy Oil Change International Stockman.

Foto: atlascompany – freepik

Share this article
Prev Post

Românii, neîncrezători în acțiunile de sustenabilitate ale companiilor, dar apreciază efortul societal al unor branduri precum Kaufland, Banca Transilvania sau Samsung

Next Post

Tetra Pak Index: Sănătatea personală și cea planetară, din ce în ce mai conectate în mintea consumatorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next