Companii responsabile față de mediu și oameni

Comisia de Mediu din PE a votat aproape în unanimitate noile reguli aplicabile companiilor din UE, menite să stopeze defrișările și degradarea pădurilor

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI) a votat aproape în unanimitate, cu 60 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 13 abțineri, propunerea CE de a impune ca bunurile vândute în UE să nu derive din defrișări de pădure sau terenuri degradate la nivel global.

Noua lege stabilește norme privind obligația de diligență, prin care companiile trebuie să verifice că produsele pe care cetățenii le cumpără, le utilizează și le consumă pe piața UE nu contribuie la defrișările și la degradarea pădurilor la nivel mondial, inclusiv a pădurilor tropicale, preconizându-se că astfel noile norme vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a declinului biodiversității.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca firmele să verifice dacă bunurile sunt produse în conformitate cu drepturile omului protejate de legislația internațională și cu drepturile populațiilor indigene, în plus față de legile și standardele aplicabile țărilor în care sunt fabricate produsele.

Propunerea Comisiei Europene vizează bovinele, cacao, cafeaua, uleiul de palmier, soia și lemnul, inclusiv produsele care conțin, au fost hrănite cu sau au fost fabricate cu aceste produse de bază (cum ar fi pielea, ciocolata și mobila). Europarlamentarii din Comisia de Mediu vor pe de altă parte să includă și alte produse responsabile de distrugerea pădurilor și a ecosistemelor, pe lângă cele propuse inițial de Comisie, precum carnea de porc, ovine și caprine, păsările de curte, porumbul și cauciucul, dar și cărbunele și produsele tipărite pe hârtie.

Comisia Europeană va trebui să evalueze, în termen de cel mult doi ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, dacă normele trebuie extinse și la alte bunuri, cum ar fi trestia de zahăr, etanolul și produsele miniere, și în ce măsură acest lucru este fezabil.

Companiile care introduc produse pe piața UE vor fi obligate să  evalueze riscurile din lanțul lor de aprovizionare, inclusiv prin utilizarea diferitelor instrumente de monitorizare prin satelit, verificări pe teren, consolidarea capacităților furnizorilor sau teste izotopice pentru a verifica proveniența produselor. Comisia Europeană va trebui să clasifice țările, sau o parte a acestora, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, într-una dintre următoarele categorii: risc scăzut, mediu sau ridicat. Importurile din țările cu risc scăzut vor beneficia de obligații mai puține față de restul categoriilor, astfel verificarea produselor fiind una simplificată pentru companiile din zonele cu risc scăzut și mult mai aspră pentru regiunile supuse defrișărilor intensive.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure — o suprafață mai mare decât cea a UE — au pierit din cauza defrișărilor între 1990 și 2020. Se estimează că, în Uniunea Europeană, consumul este responsabil pentru aproximativ 10% din defrișarea globală.

Share this article
Prev Post

Dacia Spring, locul 3 în clasamentul celor mai vândute vehicule electrice din Europa către clienţii persoane fizice, în primele 5 luni ale lui 2022

Next Post

Zentiva România a sprijinit plantarea unui nou lot de 20.000 de puieți pe un teren afectat din Munții Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next