Uniunea Europeană vrea să acorde consumatorilor dreptul de a beneficia de repararea de către producători a produselor uzate, cum ar fi mașinile de spălat și televizoarele, chiar și după expirarea garanției de vânzare, pentru a reduce risipa și a face ca bunurile să dureze mai mult, informează Reuters. Astfel, Comisia Europeană a propus miercuri norme care ar obliga producătorii să ofere reparații pentru un produs timp de cinci până la zece ani de la data vânzării acestuia – indiferent dacă garanția legală mai este sau nu valabilă.
Normele s-ar aplica frigiderelor, aspiratoarelor, televizoarelor, mașinilor de spălat și altor bunuri considerate „reparabile” în conformitate cu legislația UE. UE negociază în prezent norme care să extindă această cerință la smartphone-uri și tablete.
Consumatorii și întreprinderile europene aruncă în mod obișnuit bunuri care ar putea fi reparate, acumulând deșeuri și aruncând la gunoi piese care ar putea fi recuperate și refolosite.
Un studiu realizat în 2020 pentru Agenția de mediu din Germania a constatat că durata de viață la prima utilizare a produselor, inclusiv a televizoarelor și a aparatelor electrocasnice mari, a scăzut în ultimii ani. Unele produse nu au fost proiectate pentru a fi reparate cu ușurință, în timp ce pentru altele e mai ieftin să cumperi un produs nou decât să repari unul vechi, a constatat studiul. În multe cazuri, consumatorii au înlocuit pur și simplu bunurile încă funcționale pentru că doreau o versiune mai nouă.
În conformitate cu normele UE, întreprinderile ar trebui să repare gratuit un produs defect în perioada de garanție legală de doi ani, în cazul în care costul reparației este mai ieftin sau egal cu cel al înlocuirii produsului.
Organizația europeană a consumatorilor BEUC a salutat propunerea, dar a declarat că ar fi fost mai logic să se prelungească perioada de garanție legală pentru produsele de lungă durată, cum ar fi frigiderele.
Explicație foto: unitatea de reciclare echipamente electrice și electronice GreenWeee