Anul 2024 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată, a declarat joi Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene. Datele au fost făcute publice înaintea summitului ONU privind schimbările climatice COP29 de săptămâna viitoare din Azerbaidjan, unde ţările vor încerca să convină asupra unei creşteri semnificative a finanţării pentru combaterea schimbărilor climatice. Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA a diminuat aşteptările în cadrul acestor discuţii, relatează Reuters, citat de Agerpres.
C3S a declarat că, din ianuarie până în octombrie, temperatura medie globală a fost atât de ridicată încât 2024 va fi cu siguranţă cel mai cald an din lume – cu excepţia cazului în care anomalia de temperatură din restul anului scade până aproape de zero.
„Cauza fundamentală care stă la baza recordului din acest an este schimbarea climei”, a declarat pentru Reuters directorul C3S, Carlo Buontempo.
„Clima se încălzeşte, în general. Se încălzeşte pe toate continentele, în toate bazinele oceanice. Aşa că suntem pe cale să asistăm la doborârea acestor recorduri”, a precizat el.
Oamenii de ştiinţă au declarat că 2024 va fi, de asemenea, primul an în care planeta se va încălzi cu peste 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, 1850-1900, când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară industrială.
Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea cărbunelui, a petrolului şi a gazelor reprezintă principala cauză a încălzirii globale.
„După 10 luni din 2024, este acum aproape sigur că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat şi primul an cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, conform setului de date ERA5″, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, citată joi de agenţia DPA.
„Acest lucru marchează o nouă etapă în înregistrările temperaturii globale şi ar trebui să servească drept catalizator pentru creşterea ambiţiilor pentru viitoarea Conferinţă privind schimbările climatice COP29″, a adăugat Burgess.
Înregistrările C3S datează din 1940 şi sunt comparate cu înregistrările valorilor de temperatură la nivel global care datează din 1850.