Un nou raport publicat joi de BloombergNEF indică o tendință continuă de scădere a costurilor pentru tehnologiile de energie curată la nivel global, incluzând energia eoliană, solară și sistemele de stocare a energiei în baterii. Această tendință se menține în ciuda măsurilor protecționiste tot mai accentuate, precum tarifele impuse importurilor de energie verde.
Conform analizei, citate de Reuters, noile parcuri eoliene și solare generează deja energie la costuri mai reduse decât centralele noi pe cărbune și gaze în aproape toate piețele globale. Această reducere a costurilor facilitează tranziția țărilor către surse regenerabile de energie în efortul de combatere a schimbărilor climatice.
Supracapacitatea de producție a Chinei în domeniul tehnologiilor curate a fost principalul factor care a determinat scăderea costurilor în anul precedent. Ca răspuns, țări precum Statele Unite și națiunile europene au impus tarife pentru importurile chineze, în special pentru componentele solare și vehiculele electrice, în încercarea de a-și proteja producția internă. Raportul subliniază că China poate produce un megawatt-oră de electricitate cu 11-64% mai ieftin decât alte piețe, folosind principalele tehnologii de generare a energiei.
Pentru anul 2025, experții estimează o scădere suplimentară a costurilor tehnologiilor de energie curată cu 2-11%. În ciuda faptului că barierele comerciale ar putea încetini temporar această tendință, BNEF anticipează că costul nivelat al electricității pentru tehnologiile curate va scădea cu 22-49% până în 2035.
„China exportă tehnologie pentru energie verde la prețuri atât de scăzute încât restul lumii ia în considerare ridicarea unor bariere pentru a-și proteja industriile proprii”, a explicat Matthias Kimmel, șeful departamentului de economie energetică la BNEF. „Cu toate acestea, tendința generală de reducere a costurilor este atât de puternică încât nimeni, nici măcar Președintele Trump, nu o va putea opri”, a adăugat el.