Companii responsabile față de mediu și oameni

Cu apele curate. Prima barieră plutitoare din București, instalată pe râul Dâmbovița

De Ziua Mondială a Apelor, în cadrul programului Cu Apele Curate inițiat de Mai Mult Verde și susținut de Lidl România, a fost instalată prima barieră plutitoare din București, pe Râul Dâmbovița, menită să oprească deșeurile de pe luciul apei. Este un proiect pilot care cumulează mai multe exemple de bună practică, reutilizare și producție locală, bariera plutitoare fiind creată în colaborare cu Nod Makerspace, din bannere publicitare recuperate și donate de Ateliere Fără Frontiere, iar flotoarele sunt construite din bidoane de plastic reutilizate.

Barierele plutitoare reprezintă o soluție tehnică pentru limitarea poluării apelor, fiind concepute pentru a oferi un control sigur, ușor și eficient al diferitelor tipuri de deșeuri de pe luciul apei. Construite astfel încât să plutească de-a lungul suprafeței unui râu, barierele plutitoare sunt menite să rețină plastic, cherestea, frunze, ramuri și alte materiale.

„Este cea de-a șasea barieră plutitoare montată de Asociația MaiMultVerde, după cele 5 instalate deja pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău și Siret. Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deșeuri din plastic, care au fost colectate și preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Am ales Dâmbovița pentru acest proiect pilot pentru că nu este doar un râu care trece prin orașul nostru, este una dintre arterele naturale care susțin biodiversitatea, natura în mediul urban, dar și viața noastră, este apa pe care o bem, apa cu care ne spălăm sau cu care gătim.” spune Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate.

Bariera a fost amplasată în zona Splaiului Unirii nr. 160, cu sprijinul SGA Ilfov-București. Aceasta are o lungime de 25 metri, iar locul a fost ales pentru că permite supraveghere constantă, astfel încât să fie observate din timp problemele care pot apărea și să ofere acces facil pentru ambarcațiunile ușoare cu care se va face mentenanța și colectarea deșeurilor oprite. Mai mult, zona Unirii – Biblioteca Națională, acolo unde există spații amenajate de consum de-a lungul malului râului Dâmbovița, este recunoscută pentru acumularea de deșeuri.

„În fiecare zi în care ajungem la birou și privim râul Dâmbovița, ne gândim că are un potențial enorm pentru oraș, din păcate insuficient utilizat, iar constant strângem deșeuri organice sau plastice care circulă pe râu. Partea principală a barierei plutitoare, care va opri trecerea gunoaielor, este realizată dintr-un banner stradal de tip mesh, iar flotabilitatea acestuia este realizata de bidoane (PET) goale de 5 litri. “Șarpele”, cum îi spunem noi, va fi ancorat cu cabluri metalice de cele două maluri ale Dâmboviței.” – Valentin Talabă, manager Comunicare Nod Makerspace.

În perioada 2019-2022, în cadrul programului Cu Apele Curate inițiat de Mai Mult Verde și susținut de Lidl România, au fost organizate peste 80 de acțiuni de igienizare a malurilor Dunării și afluenților săi, cu 4000 de voluntari, în cadrul cărora au fost colectate 58 de tone de deșeuri. Anual, Asociația MaiMultVerde organizează Săptămâna Apelor, între 14 martie (Ziua Internațională a Râurilor) și 22 martie (Ziua Mondială a Apei). De-a lungul timpului, au fost realizate campanii de informare în comunitățile locale, picturi murale cu mesaje despre protejarea mediului și spații de colectare a plasticului. Anul trecut, a fost demarat un studiu legat de cantitățile de microplastic din Dunăre, ale cărui rezultate vor fi publicate în perioada următoare.

Share this article
Prev Post

În contextul zilei mondiale a apei, BAT anunță rezultatele privind managementul apei, în 2022 reciclând 22,6% din volumul de apa utilizat la nivel global

Next Post

Eurometaux recrutează un responsabil de politici în domeniul energiei și al schimbărilor climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next