Decarbonarea Poloniei până în 2050 ar necesita investiții în valoare de aproximativ 450 de miliarde de dolari, dar ar putea stimula creșterea PIB-ului cu 4%, potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Mondială, relatează Reuters.
Polonia s-a angajat să nu mai extragă cărbune pentru producția de energie până în 2049 și lucrează acum la o nouă versiune a planului național privind energia și clima pe care trebuie să îl prezinte Comisiei Europene. UE are ca obiectiv neutralitatea carbonului până în 2050.
„Obținerea unui nivel net zero de emisii până în 2050 … ar putea stimula creșterea PIB-ului real cu o medie de 0,2 % pe an în următorii 25 de ani, comparativ cu traiectoria stabilită de politicile actuale, oferind câștiguri economice cumulate de cel puțin 4 % din PIB până în 2050”, a declarat Banca Mondială.
În plus, beneficiile legate de îmbunătățirea sănătății populației Poloniei ca urmare a aerului mai curat ar putea fi egale cu 1,4% din PIB în aceeași perioadă, a adăugat aceasta.
Potrivit Băncii Mondiale, dependența continuă a Poloniei de cărbune pentru producția de energie electrică și industrială prezintă „riscuri grave” pentru populație și economia sa și este responsabilă pentru cel mai mare număr de decese atribuite poluării aerului din Europa. Polonia este al nouălea mare consumator de cărbune din lume.
Raportul constată, de asemenea, că secetele extreme provoacă pierderi anuale de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, în timp ce 600.000 de persoane și active în valoare de 7 miliarde de dolari sunt în pericol de inundații în fiecare an.
Potrivit raportului, decarbonarea economiei ar necesita investiții de aproximativ 450 de miliarde de dolari și ar avea nevoie de capital privat, pe lângă resursele interne și ale UE, pentru a fi finanțată.
Sursa foto: Freepik