Bolile și decesele provocate de căldură cresc pe măsură ce planeta se încălzește, a declarat marți o echipă internațională de experți în domeniul sănătății, prognozând o creștere cu 370% a numărului anual de decese până la jumătatea secolului dacă lumea se încălzește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, informează Reuters.
Deja la o încălzire de aproximativ 1,1 grade Celsius, oamenii s-au confruntat în medie cu aproximativ 86 de zile de temperaturi ridicate în 2022, care le-au pus în pericol sănătatea, a constatat raportul publicat în revista medicală Lancet, care are la bază contribuțiile a peste 100 de experți de la 52 de instituții de cercetare și agenții ale Națiunilor Unite, inclusiv OMS.
Persoanele de peste 65 de ani au fost cele mai vulnerabile la temperaturile în creștere, decesele din această grupă de vârstă atribuite creșterii temperaturilor crescând cu 47% în ultimul deceniu, comparativ cu numărul de persoane care au murit în perioada 1991-2000.
Un studiu realizat la începutul acestui an a indicat că aproximativ 61.000 de persoane ar fi murit cel mai probabil din cauza valurilor de căldură din Europa în vara lui 2022.
„Plătim în vieți”, a declarat directorul executiv al raportului, Marina Romanello, cu privire la lipsa de acțiune a lumii în ceea ce privește schimbările climatice.
Raportul Lancet, al optulea de acest gen care evaluează modul în care schimbările climatice afectează starea de sănătate la nivel mondial, a mai constatat că expunerea la căldură ar fi condus la pierderea a 490 de miliarde de ore de muncă în 2022, cu aproape 42% mai mult decât în perioada 1991-2000.
Valurile de căldură mai frecvente ar putea provoca, de asemenea, insecuritate alimentară pentru încă 525 de milioane de persoane până la jumătatea secolului.
Conferința anuală a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP28, care va avea loc la sfârșitul acestei luni la Dubai, se va concentra pentru prima dată asupra impactului acestora asupra sănătății.
Foto: freepik