Companii responsabile față de mediu și oameni

Economia verde este a doua cea mai performantă industrie la nivel mondial în ultimul deceniu

O nouă analiză a arătat că economia verde globală se mândrește în prezent cu o capitalizare de piață de 7,2 trilioane de dolari, poziționându-se ca „a doua cea mai performantă industrie” la nivel mondial în ultimul deceniu.

Acest lucru reiese din raportul „Investing in the Green Economy” al London Stock Exchange Group (LSEG), citat de publicația edie, care oferă informații bazate pe o evaluare detaliată a peste 19.000 de societăți, utilizând date privind veniturile din 133 de produse și servicii definite de sistemul FTSE Russell Green Revenue Classification System. Economia verde acoperă diverse industrii și lanțuri valorice globale, cu contribuții din peste 50 de piețe dezvoltate și emergente.

Raportul subliniază că, începând din 2020, piața economiei verzi a cunoscut o volatilitate cauzată de întreruperile lanțului de aprovizionare, inflația costurilor, ratele dobânzilor mai ridicate și fragmentarea geopolitică. În ciuda acestor provocări, economia verde este în expansiune, după ce și-a revenit puternic anul trecut.

Potrivit raportului, sectorul tehnologic este cel mai mare din cadrul economiei ecologice, cu o capitalizare de piață de 2,3 trilioane de dolari, în timp ce sectorul auto are cea mai mare rată de penetrare ecologică, de 42%.

SUA conduce piața economiei ecologice, urmată de Taiwan și China.

Performanțe sectoriale

Performanțele variază în funcție de diferitele industrii ecologice. Eficiența energetică rămâne cea mai performantă, reprezentând 46% din piață și 30% din încasările din obligațiuni ecologice, și include sectoare precum echipamentele IT eficiente și clădirile ecologice.

În schimb, energia regenerabilă a înregistrat performanțe inferioare în 2023 din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, a inflației costurilor și a supracapacității care a dus la prăbușirea prețurilor.

Creșterea tehnologiilor digitale, în special a inteligenței artificiale (AI) și a centrelor de date, alimentează extinderea în continuare a economiei verzi.

Marile companii de tehnologie investesc din ce în ce mai mult în energie regenerabilă pentru a-și reduce consumul de energie și impactul asupra mediului.

De exemplu, Microsoft a investit 10 miliarde de dolari în contracte de cumpărare de energie curată pentru 10,5 gigawați (GW) de energie solară și eoliană. Cu toate acestea, au existat preocupări cu privire la creșterea emisiilor de carbon ale marilor companii de tehnologie din cauza expansiunii IA.

Share this article
Prev Post

Oamenii vor să trăiască în mediul rural pentru liniște, aer curat și apropierea de natură (studiu)

Next Post

ENGIE obține certificarea EDGE Move pentru progresul semnificativ în promovarea egalității de gen la locul de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next