Companii responsabile față de mediu și oameni

Elena Mateescu, ANM: Există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii iulie să vorbim de un nou record

Într-o intervenție la Digi24, directorul Agenției Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat că există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii iulie să vorbim de un nou record, după luna iunie care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meterologice din ţara noastră.

„În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meterologice în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată şi persistent, cu extindere în aproape toată ţara. Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptor şi există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a spus Elena Mateescu duminică la Digi24.

Elena Mateescu a spus că vineri și sâmbătă au fost peste 120 de recorduri ale temperaturilor și că acestea ar putea depășite astăzi, când se așteaptă noi recorduri fără precedent.

„Dacă pe 12 iulie am înregistrat 125 de recorduri ale temperaturilor maxime zilnice, de asemenea 50 de recorduri ale temperaturilor minime zilnice, ei bine pe 13 iulie, ieri am înregistrat iarăși un ecart asemănător. 126 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, iar minimele au fost cele mai ridicate la 71 de stații meteorologice.”

Mateescu a mai afirmat că din păcate, ploile sunt insuficiente, în condiţiile în care vorbim deja despre un fenomen de secetă pedologică extremă şi puternică în bună parte din ţară, exceptând areale restrânse din partea de vest, centru şi vest a ţării.

„Este posibil ca până la sfârşitul lunii să nu consemnăm precipitaţii care să refacă rezerva de apă la valori favorabile, este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturile foarte ridicate şi intervalurile lungi în care vorbim de temperaturi mai mai mari de 32 de grade şi nu în ultimul rând precipitaţiii insuficiente. Se menţine această tendinţă, pentru 2024, ca fiind unul dintre cei mai secetoşi ani, dar în acelaşi timp, cu siguranţă va înscrie un nou record în topul anilor cei mai călduroşi, şi în ţara noastră”, a spus Mateescu.

Sursa foto: Freepik

Share this article
Prev Post

Re-Power Your Future: Fundatia UniCredit a premiat o aplicație care mobilizează comunitățile în colectarea deșeurilor din natură

Next Post

Dezastrele naturale au costat China 13 miliarde de dolari în ianuarie-iunie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next