Companii responsabile față de mediu și oameni

Emisiile de CO2 în funcție de țară. China, India și SUA, responsabile pentru 52% din emisiile la nivel global (Grafic)

Carbonul este pretutindeni și în toate organismele vii – inclusiv în corpul nostru. Carbonul nu rămâne însă în același loc, ci este mereu în mișcare, schimbându-și forma. De exemplu, carbonul e prezent în aer mai ales sub forma unui gaz (dioxidul de carbon – CO2), pe care îl absorb plantele, inclusiv arborii și oceanele.

Circuitul carbonului a menținut până acum relativ stabilă proporția dioxidului de carbon în atmosferă. Acest echilibru sensibil este amenințat, însă, de activitățile umane, care fie eliberează CO2 mai rapid decât poate fi îndepărtat acesta în mod natural (de ex., prin arderea combustibililor fosili sau utilizarea autovehiculelor), fie reduc depozitele naturale de carbon, prin acțiuni precum defrișarea pădurilor.

Dioxidul de carbon este responsabil în proporție de 55% pentru încălzirea globală, având o durată de viață cuprinsă între 50 și 100 de ani.

În prezent există mai mult dioxid de carbon (CO2) în atmosferă decât oricând în ultimii 800.000 de ani!

Mostrele de gheață luate din Antarctica de la mare adâncime, de exemplu, care conțin bule de aer de acum 650.000 de ani, ne arată care erau nivelurile gazelor cu efect de seră în trecut, indicând că metanul și CO2 erau prezente în concentrații mult mai mici în atmosferă decât acum.

Publicația Visual Capitalist a creat un nou grafic, care utilizează date din Atlasul global al carbonului, pentru a vizualiza mai bine care sunt țările care contribuie cel mai mult la emisiile de de dioxid de carbon.

Potrivit Global Carbon Atlas, principalii poluatori din lume sunt China, India și SUA, care au reprezentat 52% din emisiile de CO₂ la nivel mondial în 2021.

Aceste țări sunt, de asemenea, cele mai mari din punct de vedere al populației.

În ceea ce privește emisiile de CO₂ pe cap de locuitor (în tone), SUA se situează la un nivel relativ ridicat, cu 15,32, în timp ce China și India se situează mai jos, cu 7,44 și, respectiv, 1,89.

Istoric vorbind, SUA au fost cel mai mare emițător de carbon, eliberând 422 de miliarde de tone de CO₂ în atmosferă de la Revoluția Industrială încoace. Acest lucru este echivalent cu aproape un sfert din toate emisiile de CO₂ generate de combustibilii fosili și de activitățile industriale.

Având în vedere creșterea populației și faptul că, de regulă, țările își sporesc emisiile pe măsură ce se dezvoltă, China și India ar putea continua să își crească și mai mult ponderea emisiilor. Agenția Internațională a Energiei (AIE) estimează că ponderea Indiei în emisiile globale ar putea ajunge la 10% până în 2030.

Toți acești mari emițători de carbon în atmosferă și-au stabilit obiective de reducere a emisiilor în următoarele decenii. În timp ce Statele Unite au ca obiectiv zero emisii nete până în 2050, China urmărește neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060, iar India, până în 2070.

Share this article
Prev Post

Sustainability Star Award. Competiție dedicată comunicatorilor și pasionaților de sustenabilitate

Next Post

DS Smith: 44% din ambalajele de hârtie vor ajunge la groapa de gunoi până în 2030 (Studiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next