Companii responsabile față de mediu și oameni

ENGIE Romania și-a lansat Raportul de Sustenabilitate pentru 2022. Valorea investițiiilor în proiecte de responsabilitate socială a fost de 7,4 mil. lei

ENGIE Romania
ENGIE Romania

Raportul include informații despre toate companiile din Grupul ENGIE Romania, care sunt consolidate în situațiile financiare: ENGIE Romania S.A., Distrigaz Sud Rețele  SRL,  ENGIE  Servicii  SRL, ENGIE Building Solutions SRL, Brăila Winds SRL, Alizeu Eolian SRL, Helios Development Project SRL și Solar Development Project SRL.

„Acest raport ilustrează viziunea responsabilă pe care o avem la ENGIE asupra modului în care ne desfășurăm activitatea, concentrându-ne pe dezvoltarea sustenabilă a operațiunilor locale, care să permită atingerea țintelor ambițioase pentru reducerea emisiilor de carbon, prin accelerarea dezvoltării de soluții prietenoase cu mediul înconjurător. În același timp, ajutăm comunitățile în care activăm prin derularea de proiecte de responsabilitate socială în domenii precum protejarea mediului înconjurător, educația pe aspecte de mediu și sănătatea semenilor noștri și a planetei.” punctează Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania, în debutul raportului.

Informațiile cuprinse în raport sunt prezentate în contextul mai larg al Strategiei de Sustenabilitate ENGIE România, publicate la finalul anului 2022, cu ținte clar definite pnă în 2025 și 2030.

Strategia ENGIE 2030 se bazează pe trei piloni: Energie Verde, Climă și Mediu, Oameni și Comunități.

ENGIE Romania are obiective clar definite de a deveni un jucător cheie pe piața energiei regenerabile, crescându-și portofoliul de capacitate instalată din surse regenerabile (atât solar cât și eolian), fie prin achiziții din piață sau proiecte dezvoltate intern. Scopul companiei este de a ajunge la  500 MW de capacítate instalată până în 2025 și 1 GW până în 2030, devenind unul dintre principalii producători din surse regenerabile din țară.

Reducerea emisiilor indirecte reprezintă un aspect critic al impactului ENGIE asupra mediului. În comparație cu nivelul înregistrat în 2019, obiectivul este de a reduce emisiile de carbon ale ENGIE Romania cu 17% până în 2025, și cu 20% până în 2030. În prezent, este implementat un plan de acțiune pe mai multe niveluri pentru reducerea amprentei de carbon care acoperă trei arii principale:

  • Ecologizarea clădirilor companiei: reabilitare termică și măsuri de eficiență energetică pentru reducerea în continuare a emisiilor de CO2 (se preconizează 800 de tone CO2eq până în 2030);
  • Ecologizarea parcului auto de la o flotă predominant diesel în 2017 la 40 de autovehicule electrice, 12 vehicule hibride și 25 de mașini GNC existente în prezent cu ambitia de 200 de autovehicule electrice suplimentare de achiziționat în orizontul 2020-2030;
  • Reducerea consumului de energie – achiziția de energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu.

În comunități, ENGIE Romania continuă să acționeze alături de organizații neguvernamentale în acord cu direcțiile sale strategice, eficiența energetică și protecția mediului, educație și sănătate, direcții stabilite în urma consultărilor publice cu stakeholderii.  

Investiția totală a Engie România în proiecte de CSR axate pe eficiența energetică și protecția mediului a fost, în 2022, de 950.000 de lei.

Compania a continuat în 2022, alături de Habitat for Humanity, proiectul multi-anual „Dă verde binelui!”, pentru transformarea SOS Satele Copiilor în prima comunitate socială eficientă energetic care își produce propria energie.

După eficientizarea energetică a clădirilor din Satul SOS și după instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișuri, ambele acțiuni generând economii importante la factura de energie, 2022 a fost anul în ENGIE s-a concentrat pe lucrările necesare eficientizării energetice a unei alte clădiri din Sat. La finalul lucrărilor de reabilitare și eficientizare energetică, clădirea va fi transformată într-un Centru de Resurse, Suport și Formare pentru copii, adolescenți, adulți, părinți și specialiști.

Oferirea accesului la energie verde pentru familiile aflate în sărăcie extremă este unul dintre obiectivele importante ale strategiei de responsabilitate socială a ENGIE.

În 2022, alte 26 de familii, însumând un număr de 82 de copii și 48 de adulți, au beneficiat de iluminatul electric, renunțând la sursele periculoase de iluminat cu petrol lampant. Prin parteneriatul dintre ENGIE Romania și asociația Micul Geniu, au fost instalate, pe locuințe sau pe sol, panouri fotovoltaice. De la începutul acestui parteneriat, în 2021, 76 de familii cu o situație materială precară au primit acces la energie electrică verde din surse regenerabile.

Parteneriatul dintre ENGIE și EFdeN pentru construcția de prototipuri de case sustenabile și prietenoase cu mediul a continuat și în 2022. ENGIE a susținut participarea EfdeN cu un nou astfel de prototip, VATRA, la competiția intrenațională Solar Decathlon din Germania. Printre ideile inovatoare pe care VATRA le înglobează, se numără panourile fotovoltaice bifaciale, care captează lumina solară  pe  ambele  fețe,  maximizând   producția  de  energie  electrică  verde,  izolația  pereților  exteriori realizată cu paie și stocarea surplusului de energie electrică produsă în baterii reciclate de la mașinile Tesla.

În 2022, ENGIE Romania a contribuit la reducerea deficitului de pădure din județele Călărași și Prahova și la îndeplinirea scopului companiei de a atinge Net Zero Carbon până în 2050, prin susținerea și implicarea în plantarea a 1400 de puieți, în parteneriat cu Asociația Viitor Plus.

Compania a continuat să susțină în 2022 programul de educație pentru elevi „Întâlnire cu Energia”, derulat în parteneriat cu Asociația Hands Across România și Ministerul Educației. Anul trecut, aventurile fanastice ale lui Metano și Electro au ajuns la școli din 6 județe din sudul țării. În total, 3.100 de elevi au descoperit lumea energiei în 150 de lecții despre tipurile de energie, parcursul gazului natural și al energiei electrice de la extracție și producție,   până acasă, despre cum pot realiza economii de energie și despre utilizarea în siguranță a gazului natural și a energiei electrice.

ENGIE în România

Grupul ENGIE este prezent în România din anul 2005 și este activ în sectorul distribuției de gaze naturale în furnizarea de gaze naturale și electricitate, producția de electricitate din surse regenerabile și servicii și soluții energetice pentru clienții casnici și non-casnici.

ENGIE Romania este primul furnizor de gaze naturale pentru segmentul de clienți casnici de pe piața din România (cu o cotă de piață de 47,45%) și al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale pe piața de furnizare pentru clienții non-casnici (cu o cotă de piață de 14,36%). Compania și-a crescut gradual rolul pe piața furnizării de electricitate, ajungând la o cotă de piață de 4,12% în 2022, încorporând și două parcuri fotovoltaice începând cu 2021.

Accesează raportul de sustenabilitate.

Share this article
Prev Post

TRANSAVIA marchează #ZiuaSustenabilității publicând al 4-lea Raport de Sustenabilitate. Peste 6,2 milioane de lei au fost investite de companie pentru binele comunităților, în 2022

Next Post

OMV Petrom și Asociația Pădurea Copiilor plantează o livadă terapeutică pentru HOSPICE Casa Speranței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next