Banca britanică pentru mediu Environment Bank a lansat un pachet de credite pentru biodiversitate dedicat facilitării investițiile corporative în regenerarea naturii, cu scopul compensării impactului lor direct asupra mediului.
Environment Bank, relatează publicația edie, a alocat 300 de milioane de dolari din fondurile proprii pentru noile credite, considerate primele de acest tip, și caută parteneri pentru a extinde sistemul de credite.
Banca își propune să finalizeze în acest an restaurarea a peste 2400 de hectare de habitat natural în Regatul Unit.
„Realizarea la scară largă și cu impact a proiectelor de refacere a naturii va fi esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, iar sectorul privat joacă un rol important.” a declarat James Cross, directorul executiv al Environment Bank. „Creditele pentru biodiversitate vor face ca natura să fie viabilă din punct de vedere economic. Nu vom ajunge la un nivel zero net fără natură și este timpul să punem vindecarea planetei pe primul loc pe ordinea de zi.”
Context: La începutul acestui an, guvernul britanic a anunțat că, începând din luna noiembrie 2023, dezvoltatorii de complexe imobiliare vor trebui să aibă în vedere un câștig net de biodiversitate de 10% în proiectele lor, indiferent că sunt rezidențiale, comerciale sau mixt.
Preocupări legate de credibilitate
Creditele de biodiversitate pot fi considerate uneori o modalitate prin care companiile își „compensează” impactul asupra mediului, ceea ce duce la întrebări dacă acestea contribuie cu adevărat la conservarea mediului sau doar își asigură o imagine bună.
La începutul acestui an, The Guardian a realizat o investigație care a constatat că 90% din creditele de carbon pentru pădurile tropicale ale Verra nu au nicio valoare. Contestând metodele de investigație ale The Guardian, organizația s-a angajat totuși să își revizuiască programul de credite pentru pădurile tropicale până la jumătatea anului 2025.
În plus, un studiu recent realizat de UC Berkeley și Carbon Market Watch a evidențiat un decalaj semnificativ în ceea ce privește eficiența eforturilor de prevenire și eliminare a carbonului în diverse proiecte forestiere. Studiul a stabilit că doar unul din 13 credite oferă cu adevărat un beneficiu net în ceea ce privește impactul asupra climei și beneficiile pentru comunitate.
Toate acestea subliniază necesitatea de a asigura credibilitatea și transparența pieței creditelor de biodiversitate pentru a preveni afirmațiile înșelătoare și practicile de “greenwashing”.
Sursa foto: Environment Bank