Cererea de propuneri este deschisă tuturor orașelor din UE care se prezintă separat sau în parteneriat. Data limită pentru depunerea candidaturilor este 5 octombrie 2023.
Proiectele trebuie să se axeze pe una dintre următoarele trei priorități:
- Înverzirea orașelor – proiecte care experimentează și oferă soluții inovatoare tangibile pentru infrastructurile verzi și albastre, abordând provocările legate de biodiversitate, poluare și climă;
- Turism durabil – proiecte care stimulează transformarea verde și digitală pe termen lung, reziliența și sustenabilitatea în sectorul turismului prin diversificarea produselor turistice, prin urmărirea unui impact pozitiv asupra comunităților locale și asupra mediului, prin promovarea incluziunii sociale și a inovării sociale și prin îmbunătățirea legăturilor cu zonele și orașele mai mici;
- Mobilizarea talentelor în orașele aflate în declin – proiecte-pilot integrate și bazate pe realitatea zonei pentru a testa noi soluții pentru a reține și a atrage talente prin implicarea comunităților locale și prin luarea în calcul a dimensiunii economice, sociale și de mediu cauzate de tranziția demografică.
Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) va finanța 80 % din costul proiectelor selectate. Fiecare proiect poate primi până la 5 milioane de euro. O parte din această finanțare va sprijini transferul soluțiilor inovatoare către alte orașe din Europa pentru a garanta un impact și mai mare, în special în orașele și regiunile care au cea mai mare nevoie de transformare urbană durabilă. Pentru aceasta, autoritățile urbane sprijinite vor institui parteneriate de transfer cu alte trei orașe în vederea reproducerii proiectelor.
Orașele interesate să înscrie proiecte în cadrul apelului sunt invitate să participe la seminariile de informare: Bruxelles, 15 iunie; Varșovia, 28 iunie; Liubliana, 6 iulie.