Companii responsabile față de mediu și oameni

Europenii sunt deranjați de creșterea numărului de ambalaje din hârtie și carton și vor reglementări stricte pentru companiile din industrie (Sondaj YouGov)

Un sondaj independent YouGov, publicat la începutul lunii mai, relevă faptul că europenii doresc o reducere a deșeurilor de ambalaje din hârtie. Rezultatele din Italia, Franța, Germania, Finlanda și Suedia arată că majoritatea covârșitoare a consumatorilor (74%) sunt deranjați de creșterea numărului de ambalaje din hârtie și carton și consideră că guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a le reduce, potrivit unui articol publicat de Fern.org.

Producția și consumul de hârtie în Europa sunt în creștere, determinate de creșterea spectaculoasă a ambalajelor de unică folosință pentru livrări online, produse la pachet sau pentru a înlocui plasticul de unică folosință. Hârtia și cartonul reprezintă în mod constant principalul material de deșeuri de ambalaje (date din 2009 până în 2020).

Argumentul că hârtia și cartonul pot fi reciclate cu ușurință este invocat adesea ca o soluție ușoară la această problemă, ceea ce e greșit. În cel mai bun caz, doar jumătate din hârtia produsă în UE utilizează materiale reciclate. Cealaltă jumătate provine din păduri și plantații, care nu pot susține creșterea galopantă a ambalajelor din hârtie și carton, precum și alte utilizări controversate, cum ar fi biomasa.

Ambalajele pe bază de hârtie au consecințe sociale și de mediu grave

Nu mai puțin de 3 mld. de copaci sunt tăiați anual pentru a satisface cererea de ambalaje din hârtie, iar impactul asupra pădurilor deranjează 6 din 10 europeni. De asemenea, ambalajele excesive din hârtie reprezintă aproape o povară pentru consumatori, care se confruntă cu cutii de livrare supradimensionate, cu ambalaje dublate inutil sau cu simboluri de reciclare complicate.

Trei sferturi (75%) dintre respondenții la sondaj consideră că guvernele sunt responsabile de reducerea deșeurilor de ambalaje și ar trebui să impună reglementări stricte pentru companiile care produc și utilizează ambalaje de unică folosință. 

În mod promițător, UE își revizuiește în prezent normele privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Cu toate acestea, în forma actuală, regulamentul este subminat de industria ambalajelor, potrivit Fern.org. Obiectivele de reducere a deșeurilor și de creștere a reutilizării pentru sectorul alimentar și al băuturilor au fost eliminate complet. Interesul public trebuie să rămână în centrul propunerii UE în defavoarea presiunilor industriei, iar viitorul regulament trebuie să pună capăt dependenței excesive de ambalajele de unică folosință și să faciliteze trecerea la sisteme de reutilizare.

ONG-urile europene au analizat modul în care se poate face acest lucru și au semnat un document de poziție inițiat de Alianța Rethink Plastic.

Share this article
Prev Post

Investitorii solicită companiilor de bunuri de larg consum reducerea ambalajelor din plastic. Printre destinatarii scrisorii se numără Coca-Cola Company, Danone, L’Oreal, Mondelez, PepsiCo și Nestlé

Next Post

Ministrul italian al agriculturii: Italia trebuie să învețe să trăiască cu seceta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next