Proiectele participante pentru obținerea granturilor norvegiene trebuie să se axeze pe unul dintre cele trei domenii principale ale programului: inovare în industria verde, creștere albastră și TIC. Pentru a fi eligibile, Propunerile de Proiecte trebuie depuse la Innovation Norway prin portalul electronic pentru proiecte, termenul limită de depunere fiind 14 iulie 2022, ora 14:00, ora României. Proiectele trebuie să fie finalizate până cel târziu la 31 octombrie 2023.
Suma totală disponibilă pentru finanțarea proiectelor din acest Apel este de 3,584,738 EURO, format din: 956.638 EURO din Granturile Norvegiei și 2.628.100 EURO din Granturile SEE, putând fi alocați între 10.000 de euro și 200.000 de euro pe proiect.
Solicitanții eligibili sunt întreprinderile micro și mici, care sunt înființate și înregistrate de cel puțin 6 luni și funcționează de cel mult 4 ani la data termenului limită al acestui Apel, în una din cele trei arii de interes ale Programului (inovare verde în industrie, creștere albastră și TIC). Trebuie, de asemenea, să fie întreprinderi mici necotate pe o perioadă de până la patru ani de la data înregistrării lor, care nu au distribuit încă profit și care nu s-au format prin fuziune.
Parteneri eligibili pot fi orice entitate publică sau privată, comercială sau necomercială, și organizații nonguvernamentale înregistrate în Romania sau într-unul dintre Statele Donatoare (Islanda, Liechtenstein și Norvegia).
Inovarea verde în industrie presupune următoarele activități eligible:
1. Dezvoltare și investiții în tehnologii ecologice innovative
2. Dezvoltare de tehnologii, servicii și produse verzi
3. Dezvoltarea și implementarea “proceselor de producție mai verzi”
În plus, proiectele privind Inovația verde în industrie trebuie să contribuie direct la unul sau mai mulți dintre acești indicatori de rezultat: soluții/procese/tehnologii verzi inovatoare dezvoltate, soluții/procese/tehnologii verzi inovatoare aplicate (noi pentru întreprindere), produse și servicii verzi comercializate (noi pe piață)
Creștere albastră presupune următoarele activități eligibile:
1. Dezvoltare și investiții în turismul costal și maritim
2. Dezvoltare și investiții în biotehnologia albastră
3. Dezvoltare și investiții în resursele miniere de pe fundul marin
4. Elaborarea de soluții inovatoare referitoare la gunoiul și deșeurile marine
5. Dezvoltarea de tehnologii inovatoare privitoare la furnizarea de apă, inclusiv desalinizare
Rezultatul final preconizat al proiectelor finanțate prin aceste Apeluri este creșterea competitivității în întreprinderile românești din ariile menționate, sub forma creșterii cifrei de afaceri și a profitului operațional net și crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, se estimează ca proiectele vor contribui la elaborarea de produse, servicii și tehnologii inovatoare, precum și la reducerea emisiilor de CO2 și la procese de producție mai eficiente din punct de vedere energetic.