Grecia a ocupat primul loc în ceea ce privește numărul de comunități energetice ale cetățenilor în 2022, potrivit unui raport al Consiliului autorităților europene de reglementare în domeniul energiei (CEER), citat de Balkan Green Energy News. Grecia avea 884 de astfel de comunități energetice înființate doar în 2022.
Comunitățile energetice sunt grupări în care cetățenii produc energie regenerabilă pentru uzul local. Iau adesea forma unor cooperative și contribuie la tranziția spre energia curată. Trebuie remarcat faptul că, în conformitate cu Directiva privind energia electrică a Uniunii Europene, statele membre trebuie să permită cetățenilor să participe la comunitățile energetice. Scopul este de a facilita investițiile comune în proiecte de energie regenerabilă și de a reduce costurile energiei.
De remarcat că pentru Germania nu există date oficiale, deși Agenția Germană pentru Energie a estimat numărul acestora la peste 1.700 în 2022, iar lipsa comunităților energetice cetățenești în state membre precum Franța este atribuită unui cadru juridic incomplet.
Ministrul adjunct al Mediului și Energiei, Alexandra Sdoukou, a declarat recent în Parlament că în ultimii cinci ani au fost puse în funcțiune 1.664 de proiecte de către 1.462 de comunități energetice. Împreună cu alte 300 de proiecte pentru autoconsum, numărul acestora depășește 1.700, iar capacitatea totală instalată depășește 1 GW. Alte 511 proiecte au primit termene de racordare și se află în construcție, a adăugat ea.
Cifrele includ comunitățile energetice ale cetățenilor (CEC) și comunitățile de energie regenerabilă (REC). CEC-urile pot funcționa la scară națională și au flexibilitatea de a utiliza atât tehnologii bazate pe combustibili fosili, cât și pe surse regenerabile, dar numai pentru producția de energie electrică. REC-urile sunt locale și utilizează tehnologia pentru producerea de energie numai din surse regenerabile, cuprinzând electricitate, gaz și căldură.
Potrivit membrilor comunităților energetice din Grecia, costul participării la un proiect fotovoltaic de mai puțin de 1 MW poate fi de doar 1000 EUR. Acesta garantează o cotă de producție personală de aproximativ 2 MWh pe an pe o perioadă de 20 de ani.
Potrivit Cooperativa de energie, comunitățile energetice au o istorie veche în Europa de Vest, unde au fost lansate sub forma de proiecte de energie anti-nuclear și anti-combustibili fosili, începând cu anii 70’.
O comunitate energetică este o formă juridică de organizare autonomă și controlată efectiv de către “acţionari”/membrii unei comunități; presupune participarea deschisă și voluntară a acestora în proiecte de eficiență, producție și/sau vânzare de energie regenerabilă; reprezintă puterea cetățenilor de “a-și lua înapoi energia” prin investiții proprii în parcuri fotovoltaice, turbine eoliene sau alte forme de producție/stocare sau distribuție a energiei – proiecte care oferă beneficii pe toate planurile (sociale, economice și de mediu) pentru toți cei implicați.
Foto: Manny Becerra – Unsplash