Companii responsabile față de mediu și oameni

Grupul Wizz Air a fost premiat pentru investiția în tehnologia inovativă a Firefly de combustibil sustenabil pentru aviație

Wizz Air sustenabilitate ECSR
Wizz Air sustenabilitate ECSR

Wizz Air a primit premiul pentru „Investiția strategică a anului în Europa” în cadrul 2023 SAF Investor Awards din Londra.

Evenimentul SAF Investor Awards premiază liderii din industrie care iau măsuri pentru decarbonizarea aviației prin tranzacții semnificative ce contribuie la progresul industriei.

Wizz Air a fost recunoscută pentru investiția de 5 milioane de lire sterline în Firefly, o companie inovatoare de biocombustibili cu sediul în Marea Britanie, pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea de opțiuni viabile pentru producția de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF).

Citește și: Lansarea Parcului Fotovoltaic Teiuș: Investiție de 47 milioane euro pentru un viitor verde în Alba

Firefly este specializată într-un proces unic care transformă nămolul de epurare, un produs rezidual cu valoare redusă și disponibil în cantități mari, în combustibil sustenabil pentru aviație. Parteneriatul dintre Wizz Air și Firefly va permite companiei aeriene să se aprovizioneze cu până la 525.000 de tone de combustibil sustenabil pentru aviație pe o perioadă de 15 ani pentru operațiunile sale din Marea Britanie, începând din 2028, și are potențialul de a se extinde în Europa.

Se preconizează că SAF-ul Firefly, care va fi certificat în mod independent în conformitate cu standardul Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), va reduce cu 90% emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu combustibilul fosil pentru aeronavele cu reacție pe durata unui ciclu de viață. Compania producătoare de biocombustibil își propune ca prima sa fabrică comercială să funcționeze în următorii 5 ani.

Pe lângă încheierea de acorduri dedicate combustibililor sustenabili pentru aviație și investițiile în capitaluri proprii, strategia de sustenabilitate a Wizz Air include un plan ambițios de reînnoire a flotei și operațiuni eficiente, cu tarife reduse. Compania aeriană utilizează aeronave de ultimă generație și acordă prioritate densității ridicate a locurilor și factorului de încărcare, pentru a se asigura că operațiunile sale actuale sunt cât mai sustenabile posibil.

Citește și: AFM: 250 de mil. lei pentru unitățile de cult, instituțiile publice și ONG-urile de servicii sociale care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice

Wizz Air este liderul industriei aviatice cu cele mai scăzute emisii de carbon per pasager-kilometru dintre concurenții săi și își menține angajamentul de a-și reduce semnificativ intensitatea CO2 până în 2030. În 2023, Wizz Air a obținut un rezultat record al intensității medii anuale a emisiilor de CO2, care a ajuns la 51,5 grame pe pasager-kilometru[5], o reducere de 6,8% de la an la an.

Yvonne Moynihan, Corporate and ESG Officer în cadrul Wizz Air, a spus: Suntem încântați să primim premiul SAF Investor Award pentru prima noastră investiție de capital în Firefly, un producător de combustibil sustenabil pentru aviație. Industria aviației se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce privește asigurarea unei cantități suficiente de SAF, iar noi ne angajăm să sprijinim tehnologiile inovatoare precum cea a Firefly, care pot aduce beneficii industriei pe termen lung. Nămolul de epurare este o materie primă importantă, deoarece se găsește în abundență și este ieftină, lucru important pentru modelul nostru ultra-low-cost. Suntem mândri să fim un inovator al industriei în acest domeniu și avem ambiția de a deveni un standard pentru alte companii aeriene, pentru a avansa viitorul aviației.


Share this article
Prev Post

Lansarea Parcului Fotovoltaic Teiuș: Investiție de 47 milioane euro pentru un viitor verde în Alba

Next Post

PE a adoptat Legea privind refacerea naturii. Țările membre trebuie să refacă min. 30% din habitatele aflate în stare precară până în 2030

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next