Companii responsabile față de mediu și oameni

Viitor Plus a lansat cu sprijinul platformei După Noi 4 ghiduri de mobilizare a cetățenilor privind cazurile de încălcare a legislaţiei deşeurilor

Asociația Viitor Plus a lansat campania „Al 12-lea ceas”, prin care vrea să atragă atenția publicului asupra impactului pe care îl au deşeurile asupra mediului şi sănătăţii și să mobilizeze cetățenii în semnalarea ilegalităţilor observate în gestionarea deşeurilor din zonele pe care le frecventează.

Pentru identificarea situaţiilor de încălcare a legislaţiei deşeurilor şi oferirea de informaţii suport în vederea sesizării acestora, au fost concepute 4 ghiduri de conştientizare şi implicare care acoperă arderea deşeurilor, depozitările ilegale, colectarea separată şi importurile de deşeuri.

Ghidurile „Al 12-lea ceas”, care pot fi descărcate gratuit aici, explică pe înţelesul tuturor efectele încălcării normelor privind deşeurile, ce se poate face concret pentru a opri acțiunile ilegale, precum și informații despre sancţiunile impuse de lege.

De ce „Al 12-lea ceas”

  • România este pe ultimul loc în Europa la reciclare, potrivit datelor Eurostat din 2022. Sunt produse anual peste 300 de kg de deşeuri per locuitor, dar se reciclează doar 36 de kg, timp în care gunoaiele altor ţări ajung tot în România;
  • În 2023, Poliţia de Frontieră a oprit la graniţă peste 6.000 de tone de gunoaie, majoritatea fiind textile şi îmbrăcăminte aduse de „brokerii de deşeuri” cu titlul de marfă second-hand, dar care ar fi ajuns, de fapt, să fie depozitate ilegal, arse sau îngropate. Cu toate acestea, transporturile ilegale se întâmplă frecvent şi în prezent, pentru că, deşi riscante, sunt extrem de profitabile pentru intermediari: distrugerea unei tone de deşeuri este de zece ori mai ieftină în România;
  • România produce peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii, reprezentând aproximativ 40% din totalul generat anual. Multe ajung pe câmp sau la groapa de gunoi, în loc să fie concasate şi valorificate.

Campania „Al 12-lea ceas” a fost lansată în cadrul proiectului Harta Reciclării, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi, a Sistemului Coca-Cola în România, compus din companiile Coca-Cola HBC România și Coca-Cola România.

Harta numără în prezent 17.000 de puncte de colectare din toată ţara a deşeurilor care necesită colectare separată și oricine poate adăuga puncte noi.

Share this article
Prev Post

ÎntreVecini a selectat 10 comunități de bloc pentru montarea de panouri fotovoltaice

Next Post

Noul regulament adoptat de UE privind proiectarea ecologică pentru produse sustenabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next