Companii responsabile față de mediu și oameni

Importurile din afara UE de produse care generează emisii ridicate de CO2 vor fi taxate în UE. Opinie Ana Maria Iordache şi Ludmila Petrescu, PwC

Toate companiile care vor importa produse cu emisii mari de carbon din țări non-UE în UE vor fi cel mai probabil afectate de Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) și trebuie să se înregistreze ca declarant în scopuri CBAM. Din octombrie 2023, importatorii/declaranții acestor mărfuri în UE vor trebui să respecte anumite obligații conform regulamentului CBAM. 

CBAM reprezintă unul dintre elementele cheie ale pachetului „Fit for 55” al Uniunii Europene și va contribui la realizarea obiectivului ambițios al UE de reducere cu 55% a emisiilor de carbon în comparație cu nivelurile din 1990 până în 2030 și de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Obiectivul acestuia este de a împiedica anularea eforturilor pe care UE le face pentru a reduce emisiile din cauza unei creșteri a emisiilor în afara Uniunii, care ar fi determinată de relocarea producției în țări din afara UE sau de creșterea importurilor de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon.

Practic, CBAM va fi o taxă aplicabilă importului de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon din afara Uniunii Europene. 

Care este scopul Regulamentului CBAM

CBAM își propune să abordeze riscul de relocare a emisiilor de carbon prin introducerea unei taxe la import pentru sectoarele care generează emisii ridicate de dioxid de carbon, echivalent cu tarifarea carbonului pentru bunurile produse la nivel local (adică Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii).

Citește articolul integral pe blogul PwC România

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Numărul cazurilor de febră denga, aproape de maximul istoric, parțial din cauza încălzirii globale (OMS)

Next Post

Europenii consideră că schimbările climatice cu care se confruntă lumea sunt o problemă gravă. Românii, cei mai puțin implicați în combaterea schimbările climatice (Eurobarometru)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next