Companii responsabile față de mediu și oameni

Numărul cazurilor de febră denga, aproape de maximul istoric, parțial din cauza încălzirii globale (OMS)

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri că numărul cazurilor de febră denga se apropie de maximul istoric în acest an, parțial din cauza încălzirii globale care favorizează înmulțirea țânțarilor care transmit această infecție, relatează Reuters.  

Rata de incidență este în creștere la nivel global, ajungând la 4,2 milioane de cazuri în 2022, a precizat OMS, cu o creștere de opt ori a numărului de cazuri raportate începând cu anul 2000.

În ianuarie 2023, OMS a avertizat că febra denga, cunoscută și sub numele de „febra oaselor sparte”, este boala tropicală cu cea mai rapidă răspândire din lume și reprezintă o „amenințare pandemică”.

Aproximativ jumătate din populația lumii este acum în pericol, a declarat vineri, la Geneva, pentru jurnaliști, Dr. Raman Velayudhan, specialist în cadrul departamentului de control al bolilor tropicale ignorate al OMS.

Cazurile raportate la OMS au atins un nivel record în 2019, cu 5,2 milioane de cazuri în 129 de țări, a declarat Velayudhan, iar în acest an, lumea este pe cale să înregistreze „peste 4 milioane de cazuri”, depinzând în principal de sezonul musonic asiatic.

Deja, aproape 3 milioane de cazuri au fost raportate pe continentul american, a spus el, adăugând că există îngrijorare cu privire la răspândirea bolii în Bolivia, Paraguay și Peru.

Potrivit OMS, cazurile raportate ale bolii, care provoacă febră și dureri musculare, reprezintă doar o fracțiune din numărul total de infecții la nivel mondial, deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice.

Temperaturile de peste 45 de grade Celsius „ar trebui mai degrabă să ucidă țânțarii, dar aceștia sunt insecte foarte inteligente care se pot înmulți în containerele de depozitare a apei, unde temperatura nu crește atât de mult”, a precizat Velayudhan.

Alți factori care stau la baza creșterii numărului de cazuri ar putea fi intensificarea circulației bunurilor și a persoanelor, precum și urbanizarea și condițiile de salubritate.

Share this article
Prev Post

Un nou studiu relevă că 78% din țigările electronice de unică folosință vândute anual în Marea Britanie sunt aruncate iresponsabil la gunoi

Next Post

Importurile din afara UE de produse care generează emisii ridicate de CO2 vor fi taxate în UE. Opinie Ana Maria Iordache şi Ludmila Petrescu, PwC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next