Companii responsabile față de mediu și oameni

În Tallinn mucurile de țigară sunt colectate în coșuri de gunoi speciale și transformate ulterior în filamente din plastic pentru imprimantele 3D

Prin intermediul unui proiect pilot, pe plajele din Tallinn au fost instalate coșuri de gunoi speciale pentru a preveni ca mucurile de țigară să ajungă în mare. Mucurile de țigări colectate vor primi ulterior o nouă viață, fiind transformate în filamente din plastic pentru imprimantele 3D.

“În fiecare an, în mediul înconjurător ajung aproape 80 de tone de filtre de țigări, care nu se descompun și fac ca substanțele toxice să ajungă în alimentația umană prin intermediul animalelor marine”, a declarat viceprimarul din Tallinn, Joosep Vimm. “Ceea ce face ca proiectul să fie deosebit de interesant este faptul că, pe lângă simpla colectare a mucurilor de țigară de pe plajă, acestea vor fi reciclate în material compostabil pentru imprimantele 3D, reducând astfel problema deșeurilor de plastic.”

Mucurile de țigară reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de deșeuri marine din Marea Baltică. Pe lângă plastic, majoritatea deșeurilor găsite în Marea Baltică și în zonele de coastă sunt mucuri de țigară și filtre de țigară, care sunt toxice și nebiodegradabile. Un singur muc de țigară poate polua până la 1.000 de litri de apă, iar toxinele eliberate din filtru în apă pot persista timp de până la 10 ani, devenind letale pentru viața acvatică.

În total, în cadrul proiectului pilot vor fi amplasate 20 de coșuri de țigări în spațiul urban. Proiectul este realizat de către Departamentul de Economie Circulară al Biroului de Management Strategic din Tallinn, în cooperare cu Filaret OÜ, o companie specializată în îndepărtarea resturilor de țigări de pe străzi și din zonele naturale și transformarea acestora în filament ecologic compostabil pentru imprimantele 3D.

Share this article
Prev Post

Sistem plutitor de panouri fotovoltaice montat în premieră în Portul Constanța

Next Post

Centrul Ceh lansează astăzi proiectul expozițional „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next