Companii responsabile față de mediu și oameni

ING Bank România și Fundația Conservation Carpathia derulează o campanie de strângere de donații pentru reconstrucția ecologică din zona Munților Făgăraș

ING Bank și Fundația Conservation Carpathia continuă parteneriatul început anul trecut, prin lansarea unei campanii de strângere de donații cu scopul de a contribui la reconstrucția ecologică din zone tăiate în Munții Făgăraș, zone care în trecut au fost afectate de tăieri neconforme legislației silvice sau calamități și care au dus la distrugerea ecosistemului forestier.

Deși România deține cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa, țara a pierdut 10% din acestea în ultimul secol, dintre care 4,9% doar în anii 2000-2021. Fenomenul despăduririlor este cu atât mai îngrijorător cu cât suprafața regenerată este în scădere. Ca exemplu, conform celor mai recente date, în 2019 s-au reîmpădurit 24.459 de hectare, mai puțin decât în 2015, atunci când suprafața reîmpădurită a fost de 28.750 de hectare. Mai mult decât atât, în prezent doar 29% din suprafața României este acoperită de păduri, sub media europeană estimată la 38%.

„Schimbările climatice sunt o realitate pe care o trăim cu toții astăzi și pe care o vor trăi mult mai intens copiii noștri dacă nu depunem eforturi pentru a încetini acest ritm. Restaurarea ecosistemelor naturale prin împăduriri cu puieți de arbori din speciile care au existat și au evoluat natural acolo de mii de ani  produce o schimbare benefică atât pentru noi oamenii, cei care am crezut în mod eronat că suntem mai buni ingineri decât natura cât și pentru natura însăși. Trebuie să înțelegem și să respectăm complexitatea extraordinară, interdependența sistemelor naturale și perfecțiunea acestora măcar acum cât nu e prea târziu. Refacerea ecologică a zonelor afectate de tăierile la ras este unul dintre pilonii Fundației Conservation Carpathia, iar procesul este unul complex, se desfășoară pe parcursul mai multor ani și necesită extrem de multe resurse. Numai în această primăvară, Conservation Carpathia a replantat peste 110 hectare cu 435.250 de puieți de molid, brad, fag și anin, în Munții Făgăraș, un record pentru echipa noastră. Ne bucurăm că ING România este în continuare alături de noi și sperăm ca mesajele noastre să ajungă la un număr cât mai mare de oameni care să ni se alăture”, a declarat Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.

Campania de donații are scopul de a susține proiectele de reconstrucție ecologică derulate de Fundația Conservation Carpathia în Munții Făgăraș iar fondurile obținute vor fi folosite la recrearea de ecosisteme naturale mai rezistente la impactul schimbărilor climatice. Persoanele care doresc să se implice pot dona direct din aplicația Home’Bank (în cazul cliențillor ING) sau prin transfer bancar către Fundația Conservation Carpathia, IBAN: RO16RNCB0061114278450048.

„Abordarea noastră ca bancă pentru sustenabilitate presupune să derulăm în primul rând inițiativele prin care avem cel mai mare impact ca instituție financiară. Acestea sunt completate de parteneriate pe termen lung în care urmăm aceeași abordare: unde putem să limităm considerabil efectele schimbărilor climatice sau ale intervenției abuzive asupra mediului prin susținerea noastră? Astfel, ne bucurăm să continuăm parteneriatul pentru protejarea pădurilor din Făgăraș alături de Fundația Conservation Carpathia, care creează cu adevărat o zonă protejată, cu natură sălbatică, cea mai extinsă din Europa. Stă în puterea noastră să fim alături pentru Parcul Național Făgăraș, atât prin contribuția bancii, cât și prin implicarea clienților noștri, care se alătură de fiecare dată cauzelor, indiferent dacă sunt de mediu sau sociale, prin donații în Home’Bank.”, a declarat Alexandra Maier, Sustainability Manager, ING Bank România.

Campania realizată de ING Bank România în colaborare cu Fundația Conservation Carpathia își propune să atragă atenția asupra importanței pădurilor în menținerea echilibrului biosferei și să încurajeze oamenii să doneze pentru a sprijini demersul de reîmpădurire a zonei Făgăraș. Încă din anul 2009, Fundația Conservation Carpathia se implică activ în conservarea și reconstrucția ecologică a pădurilor din Munții Carpați, cu gândul la generațiile viitoare. Campania se va desfășura în mediul online, pe o perioadă de 7 săptămâni, în care pădurile sunt aduse în centrul atenției prin poveștile oamenilor. De asemenea, cei interesați pot afla informații noi despre modul de funcționare al acestora ca ecosistem din 6 documentare scurte, narate de actorul Marius Manole.

Share this article
Prev Post

Au început înscrierile pentru evenimentul hibrid Săptămâna Europeană a energiei durabile (EUSEW) 2022

Next Post

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutorare a României de 500 milioane EUR în cadrul MRR pentru crearea de noi suprafețe împădurite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next