Luna ianuarie 2025 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor la nivel global, continuând seria de temperaturi extreme în ciuda tranziției către fenomenul meteorologic La Nina, cunoscut pentru efectul său de răcire, conform unui raport citat de Reuters, publicat joi de oamenii de știință ai Uniunii Europene.
Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al UE a raportat că ianuarie a extins seria de căldură extraordinară, în care 18 din ultimele 19 luni au înregistrat o temperatură medie globală cu peste 1,5 grade Celsius mai mare decât în perioada pre-industrială. Temperatura medie globală din ianuarie a fost cu 1,75°C mai ridicată față de nivelurile pre-industriale.
Acest record este cu atât mai surprinzător cu cât vine într-un moment de tranziție de la fenomenul El Nino – care a contribuit la transformarea anului 2024 în cel mai cald an din istorie – către La Nina, care implică răcirea apelor ecuatoriale din Pacific și poate reduce temperaturile globale.
„Faptul că încă înregistrăm temperaturi record în afara influenței El Nino este oarecum surprinzător”, a declarat Samantha Burgess, coordonator strategic la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu, care administrează serviciul C3S. Ea a subliniat că El Nino a atins vârful în urmă cu mai mult de un an.
Copernicus evaluează că La Nina nu s-a dezvoltat încă complet, planeta aflându-se în prezent într-o fază neutră între cele două fenomene. Chiar și în cazul dezvoltării complete a La Nina, Burgess consideră că efectul său de răcire ar putea să nu fie suficient pentru a tempera temporar temperaturile globale, care sunt influențate și de alți factori, precum căldura extremă observată în alte bazine oceanice și principalul factor al schimbărilor climatice: emisiile de gaze cu efect de seră.
„De departe, cel mai important factor care contribuie la încălzirea climei noastre este arderea combustibililor fosili”, a adăugat ea.
Oamenii de știință de la Berkeley Earth și UK Met Office estimează că 2025 va fi al treilea cel mai cald an din istorie, mai răcoros decât 2024 și 2023 datorită tranziției către La Nina, deși rămân incertitudini cu privire la modul în care se va dezvolta acest fenomen.
La nivel global, temperaturile medii ale suprafeței mării în ianuarie au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această lună, fiind depășite doar de ianuarie 2024.