Companii responsabile față de mediu și oameni

Majoritatea companiilor raportează acum, într-un fel sau altul, riscurile climatice (Raport de progres TCFD)

Aproape șase din zece (57%) dintre companiile cotate la bursă din întreaga lume raportează în prezent riscul climatic în conformitate cu cinci sau mai multe recomandări ale Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

Această cifră este în creștere față de mai puțin de una din cinci dintre aceste companii (18%) în 2020, potrivit celui mai recent raport de progres al TFCD, citat de publicația britanică edie.

TCFD a constatat o creștere de 26%, între exercițiile financiare 2020 și 2022, a numărului de companii cotate la bursă care raportează pentru prima dată riscurile și oportunitățile legate de climă.

De asemenea, a înregistrat o creștere de 24% a numărului de companii cu obiective publice privind clima și o creștere de 25% a numărului de companii care explică modul în care membrii consiliului de administrație supraveghează elaborarea și realizarea strategiilor legate de climă.

Informațiile publicate au crescut semnificativ în sectoarele energiei, asigurărilor și al construcțiilor. La celălalt capăt al spectrului, adoptarea a fost mai limitată în sectoarele tehnologiei, mass-media și bunurilor de consum.

În prezent, o companie cotată la bursă raportează în medie 5,3 din cele 11 recomandări ale cadrului TCFD, aferente celor 4 piloni: Guvernanță; Strategie; Managementul riscului; Indicatori de evaluare și Obiective.

Președintele TCFD, Michael Bloomberg, a declarat că „este clar că [TCFD] a făcut progrese extraordinare în ceea ce privește creșterea transparenței pe piețele financiare, atât în ceea ce privește riscurile, cât și oportunitățile legate de climă”.

Pe lângă evaluarea companiilor cotate la bursă, raportul de situație evaluează și informațiile furnizate de giganții financiari. Acesta arată că aproximativ jumătate dintre cei mai mari proprietari de active din lume, precum și opt din zece dintre cei mai mari administratori de active, raportează în prezent în conformitate cu cel puțin o recomandare a TCFD. În ceea ce privește raportarea în conformitate cu cel puțin cinci recomandări, proporția este de 36% pentru proprietarii de active și de 69% pentru administratorii de active.

Provocări

Trebuie remarcat faptul că doar 4% din cele peste 1000 de societăți cotate la bursă evaluate de TCFD raportează în conformitate cu toate cele 11 recomandări.

O altă constatare este că TCFD a înregistrat un progres destul de lent în ceea ce privește calitatea raportării, chiar dacă numărul raportărilor a crescut semnificativ.

O provocare majoră este aceea de a convinge întreprinderile să evalueze reziliența operațiunilor și a lanțurilor lor valorice într-o serie de traiectorii ale încălzirii globale, un aspect al TCFD cunoscut sub numele de analiză de scenariu. Un sondaj condus de TCFD în rândul a aproximativ 200 de companii a arătat că 90% dintre acestea consideră că o astfel de analiză este „oarecum dificilă” sau „foarte dificilă”.

S-a confirmat, de asemenea, că majoritatea întreprinderilor nu includ în documentele financiare informațiile aliniate la TCFD, în ciuda faptului că TCFD pledează pentru această abordare. Anul trecut, cele mai multe companii au inclus informațiile TCFD în raportul lor de sustenabilitate sau în raportul lor anual general.

Rapoartele aliniate la TCFD rămân voluntare pe majoritatea piețelor, cu excepția Marii Britanii, unde informațiile sunt obligatorii pentru marile companii începând cu aprilie 2022. Restul țărilor din G7 s-au angajat să urmeze exemplul Regatului Unit. Alte țări, precum Noua Zeelandă și Elveția, care susțin un nou mandat TCFD, vor, de asemenea, să impună această obligativitate.

TCFD lasă locul ISSB

Raportul de progres este ultimul de acest tip al TCFD, înainte ca Consiliul pentru Standarde Internaționale de Durabilitate (ISSB) să își asume responsabilitatea de a monitoriza progresul companiilor în ceea ce privește dezvăluirile legate de climă începând de anul viitor.

ISSB a fost propus pentru prima dată de către The International Financial Reporting Standards Foundation (IFRS) la începutul anului 2021 și a fost lansat în cursul aceluiași an.

Scopul său este de a unifica informațiile furnizate de corporații, ajutând investitorii și alte părți interesate să compare în mod corespunzător performanța lor în materie de sustenabilitate și riscurile aferente.

La începutul acestui an, ISSB a publicat primele două cadre finalizate, urmând ca primele rapoarte corporative aliniate la acestea să fie publicate în 2025. Cele două noi standarde – IFRS S1 și S1 – sunt axate pe climă, dar primul acoperă și alte riscuri și oportunități de mediu conexe.

Share this article
Prev Post

Vânzările de vehicule electrice în SUA, la un nivel record. Tesla pierde din cota de piață

Next Post

Flip: Economia circulară, importantă pentru economisire și imagine, dar fără facilități fiscale și obligativitate, rămâne un nice to have

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next