Companii responsabile față de mediu și oameni

Ministerul Mediului acordă 579 milioane lei pentru construcția a peste 8000 de insule ecologice digitalizate

În cadrul apelului de proiecte pentru construcția de insule ecologice digitalizate, susținut prin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020-2026, au fost aprobate 167 de cereri, din cele 169 depuse de autoritățile locale din România, reprezentând un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei. Întrucât din bugetul total de 1,28 miliarde de lei, au rămas nealocați 701 milioane lei, ministrul mediului, Tzancos Barna, a declarat că urmează deja lansarea unui nou apel de proiecte, pentru persoanele care nu au reușit să depună cererile în prima sesiune.

”Îi felicit pe toți cei care s-au mobilizat și au depus în timp util cererile de finanțare, mai ales autoritățile locale din județele Hunedoara, Constanța și Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate. Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât și cei care nu au reușit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce privește managmentul deșeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puțin 13.752.

Subinvestiţia sprijină activități specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului “plăteşte pentru cât arunci”, în funcție de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile și reziduale.

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor și sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor.

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Un beneficiar are dreptul să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro/beneficiar. Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Share this article
Prev Post

CEZ Vanzare a transformat locuintele a 5 copii silitori din medii defavorizate in adaposturi cu energie pentru educatie

Next Post

Auchan Retail România a lansat Politica de Energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next