Companii responsabile față de mediu și oameni

Modul în care o economie circulară poate vindeca supraconsumul global de resurse

Într-o lume care consumă resurse mai repede decât acestea pot fi regenerate, circularitatea reprezintă un remediu. Redăm mai jos o scurtă analiză a principiilor de bază ale unei economii circulare și relevanța sa globală în contextul reducerii supraconsumului de resurse finite.

Conform raportului Circularity Gap Report 2024, lumea este circulară doar în proporție de 7,2%. În același timp, potrivit cele mai recente ediții Global Resources Outlook economiile cu venituri ridicate consumă de 6 ori mai multe resurse sau materiale și generează de zece ori mai multe efecte asupra climei decât economiile cu venituri reduse.

În plus, consumul de resurse în economiile cu venituri mari și medii a crescut de peste două ori în ultimii 50 de ani. Având în vedere că se preconizează că lumea se va confrunta cu o penurie semnificativă de resurse în viitorul apropiat, există o nevoie urgentă de a reduce consumul de materiale.

Trebuie subliniat că impactul negativ al acestui consum nesăbuit de resurse este acum recunoscut științific, la fel ca cel al schimbărilor climatice.

După cum a concluzionat Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene în 2023, extracția și prelucrarea resurselor sunt responsabile pentru 90% din pierderea biodiversității la nivel mondial și stresul hidric, 50% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES) și peste 30% din impactul poluării aerului asupra sănătății.

Cu alte cuvinte, principala noastră problemă ecologică nu este doar schimbările climatice, ci și supraconsumul de resurse globale. Cu toate acestea, spre deosebire de domeniul schimbărilor climatice, în care au fost stabilite obiective multiple pentru contracararea efectelor negative – cum ar fi cele pentru reducerea GES – nu există astfel de obiective în domeniul supraconsumului de resurse. Aici intervine economia circulară ca fiind cea mai solidă soluție pentru asigurarea unui consum conștient al resurselor globale.

Deblocarea principiilor de bază ale unei economii circulare

Spre deosebire de abordarea liniară a extracției, fabricării, utilizării și eliminării, o economie circulară se concentrează pe optimizarea utilizării resurselor pentru a menține valoarea maximă a produselor și materialelor. Cu alte cuvinte, circularitatea vizează minimizarea și, în cele din urmă, eliminarea deșeurilor, asigurând în același timp utilizarea continuă a resurselor. Aceasta pune accentul pe faptul că produsele și materialele trec prin bucle de producție, utilizare, reutilizare, eliminare și reintegrare.

Astfel, cheia unei economii circulare constă în proiectarea de produse și sisteme durabile care prelungesc durata de viață, minimizează utilizarea resurselor și reduc fluxurile de materiale.

Caracteristicile cheie ale unei economii circulare includ:

  • Reducerea dependenței și creșterea competitivității
  • respectarea celor 6 R: reducere, reutilizare, reciclare, reproiectare, refabricare și recondiționare
  • Adoptarea unei viziuni holistice asupra produselor și proceselor
  • Promovarea autosuficienței

Promovarea circularității pentru câștiguri mai mari

Stimularea circularității în economiile noastre ar putea conduce la beneficii de mediu, sociale și economice semnificative. De exemplu, Raportul 2021 privind decalajul de circularitate estimează că o economie circulară ar putea reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră cu 39% până în 2032.

În plus, aproape 6 milioane de locuri de muncă ar putea fi generate la nivel mondial prin tranziția către practici mai circulare. Buclele economiei circulare ar putea, de asemenea, să aducă beneficii comunităților locale, să mențină deșeurile în cadrul ierarhiilor locale și să promoveze utilizarea de materiale non-toxice.

Cu toate acestea, aceste circuite trebuie să fie susținute de resurse durabile și regenerabile, atât în ceea ce privește materialele, cât și energia. Reducerea dependenței de materii prime virgine esențiale, abordarea utilizării excesive a resurselor finite, explorarea potențialului bio opțiunilor sau a soluțiilor bazate pe natură, integrarea opțiunilor pentru recuperarea eficientă a resurselor și asigurarea unui consum conștient sunt toate piese importante ale puzzle-ului.

Nu în ultimul rând, politicile de susținere sunt esențiale pentru construirea unui viitor durabil și sigur.

Autori: Anjali Taneja este specialist principal în politici și conduce Grupul pentru durabilitate din cadrul CSTEP; Piotr Barczak este manager de program pentru economia circulară la Fundația ACEN, membru al Consiliului Biroului European de Mediu și consilier la Consiliul Internațional pentru Economia Circulară

Share this article
Prev Post

Sustainable Living Podcast marchează încheierea celui mai captivant sezon: “Female Green Voices: The Changemakers”

Next Post

Wizz Air își selectează noii ambasadori ai sustenabilității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next