Companii responsabile față de mediu și oameni

Secretarul general al ONU numește sectorul combustibililor fosili „nașii haosului climatic” care se îmbuibă cu subvenţii de mii de miliarde plătite din impozitele contribuabililor

Oamenii, vinovaţi de încălzirea climei, reprezintă acelaşi „pericol” pentru planeta noastră ca „meteoritul care a exterminat dinozaurii”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, criticând în special industria combustibilii fosili, căreia nu ar mai trebui să i se facă publicitate, informează Agerpres, citând AFP.

„În cazul climei, noi nu suntem dinozaurii. Noi suntem meteoritul. Nu ne aflăm doar în pericol, noi suntem chiar pericolul în sine”, a spus Antonio Guterres într-un discurs rostit la Muzeul de Istorie Naturală din New York cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

„Este un moment critic pentru climă”, a punctat el, îndemnând omenirea „să se îndrepte spre breteaua de ieşire de pe autostrada care duce spre iad”, în contextul în care ţările semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să îşi fixeze până la începutul anului 2025 noi obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prima ţintă a criticilor sale a fost sectorul combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze), „naşii haosului climatic” care „obţin profituri record şi se îmbuibă cu subvenții de mii de miliarde plătite din impozitele contribuabililor”.

Șeful ONU, un critic de lungă durată al rolului companiilor de petrol și gaze în stimularea schimbărilor climatice, a atras atenția asupra industriei pentru că a cheltuit miliarde de dolari pentru „denaturarea adevărului, înșelarea publicului și semănarea îndoielii” cu privire la schimbările climatice, în timp ce investește doar „doar 2,5%” din capitalul său total în alternative de energie curată.

El a mers mai departe criticând instituțiile financiare, precum și organizațiile media și de relații publice pentru că susțin reclamele industriei și acceptă sponsorizări de conținut.

Antonio Guterres a denunţat astfel „complicitatea” agenţiilor de publicitate în ceea ce priveşte “greenwashing-ul neruşinat” practicat de sectorul combustibililor fosili, principalii vinovaţi pentru încălzirea climei globale.

„Fac apel la aceste companii să înceteze să mai acționeze ca facilitatori ai distrugerii planetare”, a declarat Guterres. „Nu mai acceptați noi clienți din domeniul combustibililor fosili, începând de astăzi, și stabiliți planuri pentru a renunța la cei existenți.”

„Multe guverne restricţionează sau interzic publicitatea pentru produse care sunt dăunătoare sănătăţii umane, cum ar fi tutunul (…) Fac apel la fiecare ţară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili”, a adăugat el.

Share this article
Prev Post

Omenirea își va epuiza pe 1 august resursele naturale pentru acest an

Next Post

AIE se așteaptă ca investițiile globale în energie verde să atingă 2.000 de miliarde de dolari în 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next