Companii responsabile față de mediu și oameni

AIE se așteaptă ca investițiile globale în energie verde să atingă 2.000 de miliarde de dolari în 2024

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), citat de Reuters, arată că investițiile globale în tehnologii și infrastructuri de energie curată vor ajunge la 2.000 de miliarde de dolari în acest an, de două ori mai mult decât cele destinate combustibililor fosili.

Se așteaptă ca investițiile totale în energie să depășească pentru prima dată 3.000 de miliarde de dolari în 2024, a precizat AIE în raportul său anual World Energy Investment.

Aproximativ 2.000 de miliarde de dolari vor merge către tehnologiile curate – inclusiv energii regenerabile, vehicule electrice, energie nucleară, rețele, stocare, combustibili cu emisii scăzute, îmbunătățiri ale eficienței și pompe de căldură -, restul fiind direcționat către gaze, petrol și cărbune.

Investițiile combinate în energie regenerabilă și în rețele au depășit pentru prima dată suma cheltuită pentru combustibili fosili în 2023.

„Pentru fiecare dolar alocat astăzi combustibililor fosili, aproape doi dolari sunt investiți în energie curată”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Creșterea cheltuielilor pentru energia curată este susținută de o economie puternică, de reducerea continuă a costurilor și de considerente legate de securitatea energetică”, a adăugat el.

China își va trece în cont cea mai mare parte a investițiilor în energie curată în 2024, cu o sumă estimată la 675 de miliarde de dolari, în timp ce investițiile europene vor reprezenta 370 de miliarde de dolari, iar cele din SUA 315 miliarde de dolari.

Multe dintre investiții se concentrează pe energia solară fotovoltaică (PV) acestea urmând să crească până la 500 de miliarde de dolari în 2024, datorită scăderii prețurilor modulelor solare.

Se așteaptă ca investițiile globale în petrol și gaze din amonte să crească cu 7% în 2024, până la 570 de miliarde de dolari, după o creștere similară în 2023 – în principal datorită companiilor petroliere naționale din Orientul Mijlociu și Asia, potrivit raportului.

Share this article
Prev Post

Secretarul general al ONU numește sectorul combustibililor fosili „nașii haosului climatic” care se îmbuibă cu subvenţii de mii de miliarde plătite din impozitele contribuabililor

Next Post

Decathlon lansează o schemă de răscumpărare a corturilor vândute pentru a combate acest tip de deșeuri rămase în urma festivalurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next