Companii responsabile față de mediu și oameni

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat ediția 2024 a programului de finanțare Spații Verzi, cu un buget total de peste 850.000 lei

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat cea de a 18-a ediţie a Programului Spaţii Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, care susţine dezvoltarea proiectelor de mediu ONG şi implicarea tinerilor în iniţiativele de protejare a naturii.

Bugetul total al ediției 2024 a programului este de 854.000 de lei, iar bugetul alocat pentru un proiect este de 40.000 de lei.

Organizaţiile neguvernamentale din România pot depune cereri de finanţare până pe data de 26 februarie 2024 pentru proiecte care vizează una dintre cele două componente ale programului: Permacultură în Zone Urbane şi Arii Naturale Protejate

 „Suntem mândri să continuăm proiectul nostru tradiţional, Spaţii Verzi, pe care îl derulăm încă din 2006. Prin această iniţiativă, care este o extensie a angajamentului nostru de sustenabilitate pe termen lung, am reuşit să susţinem implicarea a peste 250.000 de tineri în iniţiative menite să îi ajute să descopere de ce este important să preţuiască mediul, oferindu-le, în acelaşi timp, acces la resursele de care au nevoie pentru a face asta. Datorită acestui program, câştigătorii granturilor au organizat aproape 3.000 de activităţi extraşcolare, care au culminat cu reabilitarea unor suprafeţe extinse de teren, acţiuni de plantare de arbori şi arbuşti şi crearea unor poteci tematice în ariile naturale protejate,” a declarat Gábor Mozga, CEO & Country Chairman al MOL România.

În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane sunt eligibile proiecte care vin în  sprijinul iniţiativelor de permacultură, contribuie la dezvoltarea şi implementarea unor proiecte de agricultură durabilă în oraşe şi în imediata vecinătate a acestora prin implicarea comunităţilor locale, conforme cu principiile permaculturii.

Permacultura este o metodologie cu ajutorul căreia pot fi concepute habitate umane integrate în armonie cu cele naturale,  rezultând  un teritoriu utilizat de o comunitate, care construieşte şi se dezvoltă integrându-se armonios în mediu, imitând formele şi modul de relaţionare din microclimatul în care trăieşte. Totodată, aduce împreună grădinari urbani şi consumatori pentru a servi acest scop.

Finanţările din cadrul componentei Permacultură în zone urbane se acordă pentru următoarele activităţi:

  • înfiinţarea de grădini urbane comunitare cu implicarea membrilor comunităţilor;
  • ateliere de grădinărit;
  • cursuri de iniţiere şi de aprofundare în permacultură, inclusiv cursuri pentru copii şi tineri;
  • cursuri de grădinărit urban cu componentă practică;
  • informare şi consultanţă în permacultură şi agricultura ecologică şi organizarea de ateliere practice.

Pentru componenta Arii Naturale Protejate, sunt eligibile iniţiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităţilor locale, precum şi a ONG-urilor şi şcolilor, ajută oamenii să înţeleagă mai bine rolul ariilor protejate şi de ce este nevoie să fie prezervate.

După implementarea proiectelor finanțate, va fi acordat câte un bonus în valoare de 10.000 de lei pentru câte un proiect din fiecare dintre cele două domenii de finanțare, acordat în funcţie de rezultatele obţinute.

Solicitanţii trebuie să trimită cererea de finanţare prin e-mail la următoarele adrese: spatiiverzi@repf.ro şi programulspatiiverzi@gmail.com, până la data de 26 februarie 2024, ora 16:00.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro.

În 2023, în cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane au fost amenajate şi cultivate terenuri cu o suprafaţă totală de 8.086 mp, unde au fost plantaţi peste 1.800 de arbori şi arbuşti, diferite verdeţuri şi plante aromatice, precum şi legume şi fructe.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 5 poteci tematice, au fost organizate 11 tabere Junior Ranger şi au avut loc 78 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică.

În cele 17 ediții ale programului au fost finanţate 693 de proiecte în domeniul protecţiei mediului cu 9.925.426 de lei, proiecte în care s-au implicat peste 265.000 de persoane, mai ales copii şi tineri.

Share this article
Prev Post

83% dintre proprietarii de locuințe din România au luat măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, în ultimii 3 ani (Studiu ING)

Next Post

Subiect de studiu în Săptămâna Verde și Săptămâna Altfel: antreprenoriatul feminin românesc pentru produse sustenabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next