Inițiativa Nestlé vine în contextul în care marile companii producătoare de bunuri de consum se confruntă cu presiuni juridice și de reputație tot mai mari pentru a-și decarboniza lanțurile de aprovizionare la nivel global, scrie Reuters.
Cea mai mare companie de produse alimentare ambalate din lume s-a angajat să cheltuiască 1 miliard de dolari până în 2030 pentru planul său de a se aproviziona cu cafea în mod sustenabil, care include acum eforturi de creștere a veniturilor agricultorilor.
Compania a declarat că, în cadrul acestui plan, a oferit unui număr de aprox. 3.000 de cultivatori de cafea din țări în curs de dezvoltare, precum Coasta de Fildeș, Indonezia și Mexic, stimulente condiționate în numerar pentru a-i încuraja să treacă la practici agricole regenerative.
Printre acestea se numără utilizarea îngrășămintelor organice pentru a îmbunătăți fertilitatea solului, plantarea de arbori de umbră care protejează boabele de cafea și culturile intercalate pentru a păstra biodiversitatea. Ultimele două măsuri vizează, de asemenea, să le ofere agricultorilor surse suplimentare de venit.
Potrivit raportului The Coffee Barometer, publicat în 2021 de un grup de ONG-uri, există puține dovezi că eforturile depuse de cele mai mari firme de cafea din lume pentru protejarea drepturilor omului și a mediului au avut vreun impact, majoritatea fermierilor fiind incapabili să finanțeze cultivarea durabilă a cafelei.
Conform raportului, sectorul cafelei este evaluat la 200-250 de miliarde de dolari pe an la nivelul comerțului cu amănuntul, însă țările producătoare primesc mai puțin de 10% din această valoare atunci când exportă boabe, iar agricultorii chiar mai puțin.
Aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume sunt dependenți de cafea, în timp ce aproximativ 80% dintre familiile de cultivatori de cafea trăiesc la limita sărăciei sau sub pragul sărăciei, potrivit organizațiilor non-profit Fairtrade și Technoserve.
Anul acesta, pe 19 aprilie, Parlamentul European a adoptat o lege istorică pentru a opri comercializarea în UE de produse ce cauzează defrișări sau degradarea pădurilor. Pe lista produsele reglementate de noua legislație se află inclusiv cacaoa.