Companii responsabile față de mediu și oameni

Noua actualizare a platformei UNEP permite furnizarea datelor în timp real pentru fiecare țară referitoare la categoriile de vârstă cele mai expuse la slaba calitate a aerului

Ca răspuns la recenta rezoluție a ONU privind dreptul la un mediu sănătos, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în colaborare cu compania elvețiană de tehnologie IQAir, a făcut actualizări semnificative la cea mai mare platformă de date privind calitatea aerului din lume. Platforma, lansată pentru prima dată în februarie 2020, identifică acum, la orice oră, grupele de vârstă care sunt expuse la aer de slabă calitate, într-o țară.

Actualizarea identifică grupurile de vârstă care sunt cele mai afectate de poluarea atmosferică pe parcursul zilei. Aceasta recalculează estimările la fiecare oră. De exemplu, în Africa de Sud, adulții tineri (20-39 de ani) sunt cei mai expuși la poluarea aerului, în timp ce în China, adulții mai în vârstă (40-59 de ani) sunt cei mai expuși.

“Rezoluția Adunării Generale a ONU reafirmă dreptul omului la un mediu curat, sănătos și durabil. Acest lucru înseamnă că sistemele noastre de monitorizare și informare în domeniul mediului trebuie să se miște cu o precizie din ce în ce mai mare. Această actualizare a celei mai mari platforme de date privind calitatea aerului din lume ne va aduce mai aproape de identificarea segmentelor societății care sunt deosebit de vulnerabile și, prin urmare, ne poate ajuta să perfecționăm strategiile și politicile pentru a proteja oamenii de amenințarea tot mai mare a poluării aerului”, a declarat Inger Andersen, director executiv al UNEP.

Platforma digitală utilizează date în timp real provenite din surse publice guvernamentale, de la cetățeni și cercetători, precum și inteligență artificială și date din satelit, pentru a oferi estimări ușor de înțeles ale calității aerului localizat în ultimele 24 de ore, inclusiv previziuni privind calitatea aerului, vânt, temperatură, umiditate și presiune barometrică, iar acum, expunerea orară la un aer nesănătos, pe baza noilor orientări ale OMS.

Se estimează că 99 % din populația lumii respiră un aer care depășește valorile recomandate de OMS pentru PM2,5, ceea ce face ca monitorizarea calității aerului să fie un instrument important în combaterea expunerii. De când UNEP și IQAir și-au început colaborarea în 2020, numărul monitoarelor de calitate a aerului adăugate la platformă a crescut de mai mult de două ori, de la mai puțin de 10 000 în 2020 la peste 25 000 de stații în 2022.  Această creștere a măsurătorilor îmbunătățește, de asemenea, calitatea estimărilor pe care le produce sistemul. UNEP și IQAir încurajează în mod activ schimbul de date din partea contribuitorilor guvernamentali și neguvernamentali.

Lansarea versiunii actualizate a platformei care monitorizează calitatea aerului în timp real are loc în contextul în care lumea sărbătorește, la 7 septembrie, Ziua internațională a aerului curat și a cerului albastru. Desfășurată sub tema “Aerul pe care îl împărțim” în acest an, ziua face apel la o cooperare internațională sporită la nivel mondial, regional și național.

Foto: IQAIR, air quality map

Share this article
Prev Post

Noul dispozitiv 5G radio cu trei sectoare și trei benzi de frecvențe lansat de Ericsson are un consum de energie diminuat cu 40% și o amprentă redusă de carbon, comparativ cu gamele anterioare

Next Post

Studiu Reveal Marketing Research: Românii sunt conștienți de necesitatea adoptării unui stil de viață durabil, 1 din 2 respondenți fiind dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next