- Partajarea spațiilor din ce în ce mai aglomerate ar putea duce la un risc mai mare de pandemii, conflicte între oameni și animale și pierderea naturii, susțin cercetătorii
În următorii 50 de ani, oamenii vor pătrunde și mai mult în habitatele faunei sălbatice de pe mai mult de jumătate din suprafața Pământului, au constatat oamenii de știință, amenințând biodiversitatea și crescând șansele unor viitoare pandemii, reltgează The Guardian.
Oamenii au transformat sau au ocupat deja între 70 % și 75 % din teritoriul planetei. Cercetările publicate săptămâna aceasta în Science Advances au arătat că se preconizează ca suprapunerea dintre populația umană și cea sălbatică să crească pe 57% din suprafața Pământului până în 2070, din cauza creșterii populației umane.
„Avem locuri precum pădurile, unde practic nu există oameni, unde vom începe să vedem o prezență și activități umane și interacțiuni cu fauna”, a declarat Neil Carter, cercetătorul principal al studiului și profesor asociat de mediu și sustenabilitatela Universitatea Michigan din SUA.
„Oamenii își sporesc presiunile și impactul negativ asupra … speciilor, lucru pe care l-am observat deja de mulți ani (…)”, a spus el.
Pierderea biodiversității este principalul motor al izbucnirii bolilor infecțioase. Aproximativ 75% din bolile emergente la om sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că pot fi transmise de la animale la om, iar multe boli care preocupă autoritățile sanitare mondiale – inclusiv Covid-19, gripa aviară și gripa porcină – își au originea probabil în animalele sălbatice. Înțelegerea zonelor în care oamenii și animalele sălbatice se vor suprapune este esențială pentru a preveni „accelerarea răspândirii virale din animalele sălbatice”, a declarat Kim Gruetzmacher, medic veterinar și cercetător în domeniul conservării animalelor sălbatice.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au constatat că extinderea suprapunerii dintre oameni și animale va fi concentrată cel mai mult în regiunile în care densitatea populației umane este deja ridicată, cum ar fi India și China. Zonele agricole și forestiere din Africa și America de Sud vor înregistra, de asemenea, creșteri substanțiale ale suprapunerii.
Cu toate acestea, în unele regiuni, se preconizează o reducere a suprapunerii dintre om și animalele sălbatice, inclusiv pe mai mult de 20% din terenurile din Europa.
Cercetarea poate îndruma factorii de decizie „să evite conflictele dintre oameni și fauna sălbatică și să se concentreze mai mult pe conservarea bogăției speciilor”, a declarat Deqiang Ma, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la Institutul pentru biologia schimbărilor globale al Universității din Michigan.
Foto: O girafă în parcul național Nairobi, unde capitala în expansiune a Kenyei fragmentează și degradează habitatele vieții sălbatice. Autor: Amir Cohen/Reuters