Companii responsabile față de mediu și oameni

OMV Petrom achiziționează o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România

OMV Petrom si Respira Verde ECSR
OMV Petrom si Respira Verde ECSR

OMV Petrom a semnat contractul pentru achiziția a 50% din părțile sociale ale societății românești „Respiră Verde” SRL, lider local în colectarea uleiului alimentar uzat. Finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții, inclusiv autorizarea de către Consiliul Concurenței și de către Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

Uleiul alimentar uzat este una dintre principalele materii prime regenerabile pentru a produce combustibil de aviație sustenabil (SAF) și biodiesel (ulei vegetal hidrotratat – HVO1). Utilizarea acestora în transport reduce considerabil emisiile de carbon. În cazul utilizării SAF, emisiile de CO2 rezultate din zborurile comerciale sunt cu aproximativ 80% mai mici față de combustibilul convențional.

Înființată în urmă cu 12 ani, „Respiră” Verde colectează până la 10.000 de tone de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail. Societatea are o flotă proprie de transport și două depozite principale, în Bihor și Ialomița. Aceasta vizează intrarea pe alte piețe europene în viitorul apropiat.

OMV Petrom a făcut pași importanți pentru a crește ponderea biocombustibililor. În 2022, Petrobrazi a devenit prima rafinărie certificată ISCC2 din țară care poate produce SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. OMV Petrom are în vedere extinderea capacităților de producție pentru a realiza combustibili sustenabili obținuți dintr-o gamă variată de materii prime reziduale, cum este uleiul alimentar uzat.

Share this article
Prev Post

Peste jumătate din hainele vândute de Primark conțin materiale reciclate sau din surse mai sustenabile

Next Post

IEA: Marii producători de petrol și gaze investesc mai puțin de 3% în proiecte de energie verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next