Companii responsabile față de mediu și oameni

ONU: Emisiile globale vor scădea cu doar 2% până în 2030. „Prăpastia dintre nevoi și acțiuni este mai amenințătoare ca niciodată”

Potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat marți, guvernele nu fac progrese suficiente în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Raportul, citat de Reuters, apare cu două săptămâni înainte ca liderii mondiali să se reunească la Dubai pentru conferința anuală a ONU privind clima, COP28, în cadrul căreia guvernele vor face presiuni pentru o mai mare acțiune în domeniul climei, inclusiv o posibilă eliminare treptată a combustibililor fosili înainte de 2050.

Conform planurilor naționale actuale privind schimbările climatice, cunoscute sub numele de contribuții determinate la nivel național (NDC), emisiile ar putea crește cu 9% peste nivelurile din 2010 până la sfârșitul acestui deceniu, chiar dacă NDC sunt puse în aplicare integral, potrivit raportului.

Emisiile de gaze cu efect de seră ar urma să scadă cu 2% sub nivelurile din 2019 până în 2030, se mai spune în raport, ceea ce indică faptul că emisiile vor atinge un nivel maxim la nivel mondial în acest deceniu.

Acest lucru este încă departe de reducerea de 43% față de nivelurile din 2019, reducere care, potrivit Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice al ONU, este necesară pentru a nu depăși obiectivul de 1,5 grade Celsius prevăzut de Acordul de la Paris.

„Ambiția globală a stagnat în ultimul an, iar planurile naționale privind clima sunt izbitor de nepotrivite cu datele științifice”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Prăpastia dintre nevoi și acțiuni este mai amenințătoare ca niciodată”.

În conformitate cu Acordul de la Paris din 2015, prin care s-a convenit limitarea încălzirii globale la „mult sub” 2 grade Celsius, țările și-au obiective proprii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră. Obiectivele nu sunt obligatorii, din punct de vedere legal, dar țările s-au angajat să le actualizeze o dată la cinci ani.

Raportul ONU a analizat aproape 200 de planuri naționale, inclusiv 20 de documente noi sau actualizate primite până în septembrie 2023.

Planurile naționale au înregistrat o îmbunătățire marginală față de ambițiile de anul trecut.

„Țările fac pași mărunți pentru a evita criza climatică”, a declarat Simon Stiell, secretarul executiv al ONU pentru schimbări climatice.

O analiză a Centrului de cercetare privind energia și aerul curat, cu sediul la Helsinki, a constatat săptămâna aceasta că emisiile de dioxid de carbon ale Chinei ar putea începe să intre într-un „declin structural” încă de anul viitor, în parte datorită instalațiilor record de energie regenerabilă.

Ceea ce se va întâmpla în China și în Statele Unite, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, va fi crucial pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale.

Share this article
Prev Post

Mobilitatea partajată va reprezenta 7% din totalul deplasărilor urbane până în 2030 (Raport)

Next Post

Unilever și Johnson & Johnson, printre cele peste 3.000 de companii care își publică pentru prima dată informațiile privind plasticul prin CDP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next