Companii responsabile față de mediu și oameni

Orașele din România mai au trei săptămâni pentru a se înscrie în proiectul M100 și a găsi soluții de reducere a poluării

M100 ECSR
M100 ECSR

Orașele din România cu o populație de peste 50.000 de locuitori mai au doar trei săptămâni pentru a aplica la proiectul M100, care le oferă sprijin în atingerea neutralității climatice. Termenul limită este 15 septembrie, după care un juriu internațional va selecta 10 dintre orașele înscrise.

Prin intermediul M100, misiunea oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030” și cu sprijinul partenerilor din Norvegia și Islanda, 10 orașe din România vor beneficia de informații, activități de dezvoltare a capacității (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistență tehnică individuală) și documentație (ghiduri și modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiții și a altor documente relevante. Orașele vor putea face, astfel, pași importanți pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035. Angajamentul orașelor va fi acela de a nu mai contribui la poluarea care provoacă schimbările climatice.

După 15 septembrie 2024 va urma de un proces complex de evaluare care urmează etapele definite de Comisia Europeană pentru desemnarea orașelor participante și care este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă. 

Numele celor 10 orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, în București, la Mina Museum. Orașele selectate vor beneficia de expertiză, sprijin tehnic și administrativ pentru creșterea capacității în vederea atingerii neutralității climatice.

În acest context în lunile iulie și august sub egida Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize HubOrdinul Arhitecților din România și UEFISCDI, au fost organizate o serie de evenimente regionale, workshop-uri și conferințe în cinci orașe din țară, în cadrul Caravanei Neutralității Climatice M100.

Evenimentele au fost destinate atât administrațiilor publice, zonelor metropolitane și zonelor urbane funcționale din România, care doresc să se înscrie în apelul de selecție M100, cât și specialiștilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, dar și organizațiilor din mediul nonguvernamental care contribuie deja, prin proiectele lor, la atingerea țintelor de neutralitate climatică a orașelor din România.

Caravana Neutralității Climatice M100 a expus în fața reprezentanților administrațiilor publice, în cadrul primei inițiative M100 – Towards Climate Neutrality through Mutual Learning, Engagement and Capacity Building – oportunități pentru pași concreți în direcția orașelor sustenabile, în contextul Misiunii oglindă M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea celor 10 orașe românești care se vor alătura Misiunii. Scopul principal al Caravanei a fost acela de a mobiliza actorii vieții urbane pentru îndeplinirea obiectivelor Misiunii Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, prin care orașele din România vor primi susținere pentru a dezvolta planuri concrete de acțiune pentru tranziția verde.

Astfel, Caravana Neutralității Climatice M100 a ajuns pe 1 și 2 iulie la Brașov,  8 și 9 iulie la Timișoara, 23 iulie la Buzău, pe 29 și 30 iulie la Iași și pe 13 august la Constanța. Au răspuns pozitiv la invitația M100 de a participa la Caravana Neutralității Climatice reprezentanți la nivel administrativ, din mediul nonguvernamental, academic și privat din 17 orașe ale țării: Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța, Sibiu, Iași, Oradea, Reșița, Suceava, Târgoviște, Timișoara și Sfântu Gheorghe. 

Până la data închiderii aplicațiilor, 15 septembrie 2024, experții M100 oferă suport constant orașelor interesate să aplice în cadrul Apelului deschis de proiecte la adresa de email dedicată, info@m100.ro, la care se pot adresa întrebări punctuale sau se pot solicita sesiuni individuale de suport pentru a crește șansele de selecție printre cele 10 orașe. 

Mai multe detalii despre M100, precum și despre Apelul pentru Orașe găsiți pe site-ul www.m100.ro

Metodologia de înscriere e disponibilă la https://m100.ro/methodology 

Share this article
Prev Post

Oamenii vor pătrunde și mai mult în habitatele faunei sălbatice pe mai mult de 50% din teritoriu până în 2070 – studiu

Next Post

E.ON deschide la Cluj-Napoca primul concept store dedicat soluțiilor pentru eficiență energetică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next