Companii responsabile față de mediu și oameni

Orașele europene, din ce în ce mai orientate către soluții bazate pe natură pe fondul crizei climatice

Un nou studiu arată că orașele europene implementează din ce în ce mai mult soluții bazate pe natură pentru a-și îmbunătăți rezistența la schimbările climatice, în încercarea de a proteja cetățenii și infrastructura împotriva impactului schimbărilor climatice.

Acest lucru, scrie publicația edie, reiese dintr-un raport recent al Agenției Europene de Mediu (AEM), care a analizat aproximativ 19.000 de planuri locale de acțiune privind clima.

Raportul ”Urban Adaptation in Europe” evidențiază faptul că mai mult de jumătate din orașele europene au în prezent planuri dedicate adaptării la schimbările climatice, marcând o creștere de 26% comparativ cu 2018.

Această cifră include nevoile de adaptare în sectoarele apei (17%), clădirilor (13,6%), mediului (11,7%), terenurilor (10,8%), agriculturii (9,3%) și sănătății (7,6%).

Dintre planurile locale de acțiune privind clima analizate, aproximativ 91% includ utilizarea de soluții bazate pe natură.

Raportul notează că, deși soluțiile bazate pe natură sunt importante pentru a face față impactului climatic în orașele europene, este necesar ca acestea să fie combinate cu alte acțiuni de adaptare, cum ar fi dezvoltarea soluțiilor de infrastructură, ca de pildă digurile de protecție.

Raportul evidențiază, de asemenea, soluțiile tehnologice, cum ar fi cartografierea riscurilor și sistemele de avertizare timpurie, ca fiind strategii eficiente cu un potențial de creștere în viitor.

În plus, pentru punerea în aplicare eficientă a acestor planuri de adaptare, raportul menționează că adaptarea la schimbările climatice trebuie să fie abordată în mod cuprinzător în toate sectoarele și la toate nivelurile de guvernanță.

Cu toate acestea, UE se confruntă cu provocări politice legate de refacerea naturii. Pachetul său istoric de restaurare a naturii a fost votat în februarie, dar continuă să se confrunte cu o opoziție acerbă din partea eurodeputaților de dreapta, care văd riscuri pentru productivitatea unor sectoare precum silvicultura, agricultura și acvacultura pe termen scurt.

Conservarea naturii pentru a stopa pierderea biodiversității

În legătură cu această problemă, un nou studiu a constatat că acțiunile de conservare a naturii, inclusiv înființarea și gestionarea ariilor protejate, au îmbunătățit starea biodiversității sau au încetinit declinul acesteia, în comparație cu lipsa oricăror măsuri.

Acest lucru reiese din meta-analiza realizată de organizația Re:Wild, prima de acest gen, care a analizat 186 de studii comparând impactul unei game largi de intervenții de conservare la nivel global și în timp cu ceea ce s-ar fi întâmplat în lipsa acestor intervenții.

Studiul, publicat în revista Science, oferă cele mai solide dovezi de până acum privind nu doar succesul acțiunilor de conservare a naturii întreprinse, dar și impactul major pe care extinderea intervențiilor de conservare l-ar avea în stoparea și inversarea pierderii biodiversității.

De exemplu, cercetările au arătat că zonele protejate și terenurile indigene au redus considerabil atât ratele de defrișare, cât și densitatea incendiilor în Amazonul brazilian. Ratele de despădurire au fost de 1,7 până la 20 de ori mai mari, iar incendiile provocate de om au fost de patru până la nouă ori mai frecvente în afara limitelor rezervațiilor, comparativ cu interiorul acestora.

Sursa foto: iucn.org (Rotterdam)

Share this article
Prev Post

Ponderea energiei electrice din surse regenerabile în Turcia se apropie de 50%

Next Post

20 de companii aeriene, atenționate de Comisia Europeană pentru potențiale practici de dezinformare ecologică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next