Ponderea energiei electrice din surse regenerabile în Turcia se apropie de 50%

Sursele regenerabile au avut o pondere de 49,3% în producția de energie electrică în Turcia luna trecută, față de 35,7% în 2023, iar ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimșek, a estimat la 100 de miliarde USD investițiile viitoare în energie verde și curată în următorii zece ani, scrie Balkan Green Energy News.

Turcia continuă să își consolideze economia prin creșterea ponderii surselor interne și regenerabile în producția de energie electrică, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, pe rețelele de socializare. El a distribuit un infografic care arată că sursele regenerabile au avut o pondere de 49,3% din producția internă în luna martie, comparativ cu 35,7% , în martie 2023.

De notat că energia eoliană, solară și hidroelectrică depind în mare parte de condițiile meteorologice.

În ceea ce privește segmentul surselor interne, pe care Turcia îl urmărește, de asemenea, îndeaproape, acestea au reprezentat 63,6% luna trecută, față de 51,3% în martie anul trecut, iar punerea în funcțiune a centralei nucleare de la Akkuyu va diminua și mai mult dependența externă în sectorul energetic, a precizat Șimșek.

Ministrul a subliniat că Turcia a plătit 97 de miliarde de dolari în 2022 pentru importurile de gaze și petrol și 70 de miliarde de dolari anul trecut. „Dacă prețul petrolului rămâne la acest nivel pentru restul anului, prognozăm în jur de 77 de miliarde de dolari”, a declarat el. Reducerea facturii va ajuta guvernul să îmbunătățească gestionarea riscurilor de instabilitate macrofinanciară legate de deficitul de cont curent.

Dar țara își dezvoltă și propriile surse de gaze și petrol. Șimșek a estimat că ponderea acestora în consumul intern va ajunge la 25% în următorii ani. Ponderea Turciei în economia mondială este de 1,1%, a spus el și a adăugat că guvernul de la Ankara își propune să o crească la 2%.

În cel mai recent raport statistic, Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) a declarat că Turcia avea o capacitate de energie electrică din surse regenerabile de 58,5 GW la sfârșitul anului 2023, cu 4,5% mai mult decât în 2022.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Negocierile globale pe tema plasticului se încheie pentru moment fără un acord privind reducerea producției

Next Post

Orașele europene, din ce în ce mai orientate către soluții bazate pe natură pe fondul crizei climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next