În ianuarie 2024, orașul Aarhus din Danemarca a lansat un proiect inovator pentru reducerea deșeurilor provenite din ambalajele de unică folosință. Inițiativa, care va dura trei ani, permite locuitorilor să returneze paharele de cafea reutilizabile în schimbul unei compensații financiare, folosind aparate speciale instalate pe principalele străzi comerciale, potrivit Euronews.
Sistemul a fost implementat ca răspuns la o analiză care a arătat că 45% din deșeurile orașului proveneau din ambalaje pentru produse la pachet.
„Această descoperire a reprezentat un punct de cotitură”, explică Simon Smedegaard Rossau, managerul de proiect pentru ambalaje circulare din cadrul Primăriei Aarhus.
Spre deosebire de sistemele tradiționale de returnare a sticlelor și dozelor, prezente în mai multe țări europene, aparatele din Aarhus sunt amplasate în aer liber și acceptă pahare pentru băuturi calde și reci. Pentru fiecare pahar returnat, cetățenii primesc 5 coroane daneze (aproximativ 0,70 euro).
Succesul inițiativei nu a fost imediat. În primele săptămâni, rata de returnare a fost de doar 25%, mult sub pragul de 82% necesar pentru ca sistemul să fie mai eficient decât alternativa de unică folosință.
Momentul decisiv a venit în septembrie, în timpul festivalului Aarhus Uke, când comercianții au folosit exclusiv pahare reutilizabile. În doar o săptămână au fost returnate 100.000 de pahare.
Rezultatele au depășit așteptările: în primul an au fost colectate 735.000 de pahare, față de ținta inițială de 500.000, economisind 14 tone de plastic de la incinerare. În prezent, rata de returnare a ajuns la 88%, ceea ce înseamnă că fiecare pahar este reutilizat în medie de 44 de ori.
Pentru următorii doi ani, municipalitatea și-a propus să colecteze 3 milioane de pahare și să extindă programul în orașele învecinate.
Proiectul a atras atenția guvernului danez, care l-a inclus în planul financiar național, recunoscând potențialul său de scalare. La nivel național, Danemarca folosește anual 500 de milioane de ambalaje de unică folosință pentru produse la pachet.
Inițiativa din Aarhus face parte dintr-un trend mai larg la nivel european.
Orașe precum Barcelona, Berlin, Leuven, Ghent, Rotterdam și Paris dezvoltă sisteme similare pentru combaterea crizei deșeurilor din ambalaje. Aceste acțiuni sunt susținute de noua Reglementare privind Ambalajele și Deșeurile din Ambalaje a UE, care impune statelor membre reducerea deșeurilor cu 5% pe cap de locuitor până în 2030.
Experții subliniază însă că succesul acestor inițiative depinde de sprijinul legislativ și de măsuri concrete care să încurajeze atât companiile, cât și consumatorii să adopte alternative sustenabile.
„Tranziția către reutilizare necesită intervenții politice puternice, precum taxe, ținte de reutilizare și interzicerea ambalajelor de unică folosință”, afirmă Geir Saether, director în cadrul companiei TOMRA, care a dezvoltat aparatele de colectare.
Sursa foto: REUSABLE